Hoppa till innehåll

Sprid julglädje till mindre bemedlade och ensamma

Då julen närmar sig vill många sprida julglädje till mindre bemedlade barnfamiljer eller ensamma äldre personer. Du kan sprida glädje med till exempel donationer, julblommor eller julkort.

Då julen närmar sig vill många sprida julglädje till mindre bemedlade barnfamiljer eller ensamma äldre personer. Du kan sprida glädje med till exempel donationer, julblommor eller julkort.

– På grund av coronasituationen rekommenderar staden starkt att i stället för traditionella julklappar ge ett elektroniskt presentkort via tjänsten eJoulupuu. På det sättet undviker vi onödiga kontakter vid mottagning av julklappar och kan ännu bättre svara på de behov eller önskemål den som får julklappen har, berättar servicechef Kristiina Huopalainen. 

Presentkort för mindre bemedlade lätt och tryggt på nätet 

I år kan du hjälpa barn och unga i mindre bemedlade familjer genom att donera en summa som känns lämplig i den egna nätbanken vida tjänsten eJoulupuu. Summan som doneras ändras till presentkort till lokala företag, och församlingarnas diakoniarbete och stadens socialsektor delar ut dem till familjer.  Donationer kan göras fram till 25.12.2020 på adressen: https://ejoulupuu.fi/ (välj Porvoo). Företagen som donerar kan be en räkning för bokföringen från info@kotimaanapu.fi. 

Kyrkan i Borgå svarar för eJoulupuu i Borgå, och Borgå stad deltar i samarbetet. Kotimaanapu har administrativt ansvar för insamlingen (insamlingstillstånd RA/2020/639). 

Donationer kan fortfarande göras direkt till familjecentret men om detta måste du komma överens i förväg med byråsekreterare Micaela Nordgren (tfn 040 4899 591, micaela.nordgren@porvoo.fi), fortsätter Kristina Huopalainen. 

Sprid julglädje till äldre – köp en julblomma 

I Borgå kan du ge julglädje till äldre personer genom att delta i julblomskampanjen 21.11–13.12.2020. De äldre får blommorna före julen. Kampanjen ordnas redan för fjärde gången tillsammans med blomsterhandlare. 

Om du vill ge en blomma, välj i blomsteraffären en blomma och en äldre person som är med i kampanjen och som du vill önska god jul till. Den som donerar blomman och den som får den förblir okända för varandra. Förnamnet på dem som får en blomma har skrivits på korten som är finsk- eller svenskspråkiga beroende på mottagarens modersmål. Blomman kan köpas efter egen smak och med den summa som känns lämplig. 

– Vid val av blomman lönar det sig att komma ihåg att blommorna klarar av transporten och kölden på olika sätt. Blomsteraffärerna hjälper gärna till att välja en blomma, tipsar Petra Bärlund-Hämäläinen. 

Blomsteraffärer som deltar i kampanjen: 

  • Henriettas blommor, Ågatan 37, tfn 040 587 1238
  • Porvoon Kukkapalvelu, Fredsgatan 25, tfn 019 582 600
  • Porvoon Kukkapalvelu, Näsebackavägen 5, tfn 019 585 060
  • Blomsterhuset i Borgå, Trädgårdsgatan 9, tfn 019 582 948
  • S-garden, Alexandersbågen 1, tfn 010 765 9540
  • The Fancy Little Factory – Lilla Blomfabriken, Stefan Löfvings gata 7, tfn 044 982 7188

Julpost till äldre 

Borgå deltar i år för första gången i Siskots och Simots populära kampanj Julpost till äldre. Under tiden 16.11–11.12 kan stadsborna skicka julkort till äldre personer som man inte känner inom hemvården och boendeservicen. Beskyddare för insamlingen är republikens president Sauli Niinistö. 

Skicka julpost till:
”Julpost”
Borgå stad/Äppelbackens servicecenter
Tullportsgatan 4
06100 Borgå.

Du kan också lämna din hälsning i postlådan som finns vid servicecentrets huvudingång. Posten delas sedan ut till de äldre. 

Ytterligare uppgifter:

Kristina Huopalainen, servicechef (barnfamiljer)
kristina.huopalainen@borga.fi

Petra Bärlund-Hämäläinen, välfärdskoordinator (julblommor och julpost)
tfn 0400 186 818
petra.barlund-hamalainen@borga.fi

Pasi Nieminen, diakonichef, Porvoon suomalainen seurakunta (eJoulupuus donationer)
tfn 0400 599 414
pasi.j.nieminen@evl.fi

Ilkka Kalmanlehto, producent, Kirkkopalvelut (Kotimaanapu, eJoulupuu)
tfn 050 330 9308

Eero Väisänen, verksamhetsledare, Siskot ja Simot rf
eero.vaisanen@siskotjasimot.fi
tfn 050 545 3145