Hoppa till innehåll

Svenska veckan bjuder på kultur för alla på svenska

Svenska veckan firas som vanligt med svenskspråkig kultur och evenemang i början av november i Kulturhuset Grand, biblioteket och J. L. Runebergs hem.

Porvoon aitat tetkstillä sekä både että och.

Det här året inleds veckan med en kvällsfest på Svenska dagen måndagen den 6 november. Festen ordnas i Kulturhuset Grand klockan 18. Festen pågår ungefär en timme och inträdet är fritt.
På festen hålls ett tal av Mia Hafrén, som är känd som bland annat sångerska, låtskrivare, skådespelerska samt terapeut. I maj detta år valdes hon dessutom till ordförande för Marthaförbundet.

Moderator på festen är redaktör Daniela Andersson. På festen uppträder duon Trubadual med musik. Runebergskören BSB, som firar sitt hundraårsjubileum, leder publiken i allsång i slutet av festen. För serveringen på festen ansvarar Borgå folkakademis grupp Svenska för invandrare mot en liten avgift.

Teater, författarbesök och musik

Under veckan ordnas evenemang speciellt för barn och unga. Till Kulturhuset Grand har bjudits in grupper från skolor och daghem, men på de flesta evenemang finns plats också för annan publik.
Svenska veckans program börjar redan den föregående veckan i huvudbiblioteket och J. L. Runebergs hem.

Torsdag 2.11 kl. 17.30 stiger gruppen Sven Boom upp på scenen i biblioteket. På sin konsert spelar gruppen låtar som komponerats till texter av svenskspråkiga poeter. Musikstilen varierar från pop till folk. Det är fritt inträde till konserten.

Söndag 5.11 kan man delta i en svenskspråkig guidning i J. L. Runebergs hem till priset av inträdesavgiften till museet.

Måndag 6.11 kl. 14–15.30 ordnas en svenskspråkig kaffestund i Kulturhuset Grand och kl. 18 samma kväll ordnas kvällsfesten på samma plats (Biskopsgatan 28.) Det är fritt inträde till båda.

Tisdag 7.11 kl. 17.30–18.45 får biblioteket besök av författaren Peter Sandström. Inträdet är fritt. Samma dag besöker svenskspråkiga högstadieelever servicehem och läser för seniorer.

Onsdag 8.11 uppträder Red Nose Company för lågstadieelever med pjäsen Kejsarens nya kläder och på torsdagsmorgon får daghemsgrupper se Teater Fabels pjäs Nagu-Nalle på sjukhuset.
Fredag 10.11 uppträder trollkonstnären Robert Jägerhorn för högstadieelever och studerande på andra stadiet i Kulturhuset Grand på morgonen.

– Teaterpjäserna i Grand är reserverade för skol- och daghemsgrupper, men man kan fråga om ströplatser, säger verksamhetsledare Nadina Vihinen från Kulturhuset Grand.

På fredagskvällen uppträder ståuppkomiker Anders Helenius i Grand, biljetter Tiketti.fi och Luckan Borgå (Biskopsgatan 28).

Kulturveckan Svenska veckan har ordnats sedan hösten 2000. Evenemanget koordineras av Folktinget och varje region har en egen arbetsgrupp som ordnar program på ortsnivå. Arbetsgruppen i Borgå representeras av Borgå medborgarinstitut, Kulturhuset Grand och stadens kulturtjänster.