Svenskspråkiga utbildningssektionens möte 29.4.2025
Svenskspråkiga utbildningssektionens näst sista möte under denna fullmäktigeperiod hölls i Kvarnbackens skola. Under mötet bekantade sig medlemmarna med skolans utrymmen och planerna på en utvidgad verksamhet, med fungerande utrymmen för såväl grundläggande utbildning på årskurserna 1-6 som för förskoleverksamhet.
Den godkända projektplanen för den utvidgade verksamheten med fler elever, utgår från att under hösten 2025 ha nya utrymmen för förskoleverksamhet och att behoven från behovsutredningen åtgärdas i två etapper. I det första skedet färdigställs utrymmen för förskoleverksamhet i form av en nybyggnad. I den andra fasen åtgärdas de övriga godkända behoven. Stadsstyrelsen godkände den första etappen i mars 2024 och staden har därmed inlett arbetet med en tilläggsbyggnad med utrymmen för tre förskolegrupper, en musikklass och fler toaletter. Genomförandet av skede 2 medför bland annat att förskolans elever får en smidig tillgång till utrymmena i Kvarnbackens skola och att förskolans grupper samt åk 1-2 kan vara placerade nära varandra. Utan skede två saknas också ett tillräckligt antal toaletter samt utrymmen för elevvården, som idag finns i en skild byggnad som skall rivas.
Sektionen gav direktören för grundläggande utbildning och gymnasieutbildning i uppgift att i beredningen av budgeten för 2026 och ekonomiplanen för 2027-28 föra fram behovet av skede 2.
Utrymmen för smågrupper och specialklasser
Under läsåret 2024-25 har en grupp varit utlokaliserad till Akan under hösten och av staden ägda andra utrymmen under våren. I och med att KomBi kommer att flytta ut från de utrymmen de har i samband med Lyceiparkens skola, frigörs utrymmen lämpliga för smågruppsverksamhet och denna utlokaliserade klass. Sektionen antecknade för kännedom att ledningsgruppen haft upp ärendet och ser det som positivt om nuvarande KomBi:s utrymmen kan tas i bruk, i första hand för undervisning som ges av specialklasslärare samt övrig smågruppsverksamhet inom Lyceiparkens skola, men vid behov även för årskurserna 7-9 i Strömborgska skolan.
Svar på fullmäktigemotion/skolans elever bör involveras i utbildningssektionens möten
Fullmäktigeledamot Jenna Perokorpi har lämnat in en motion 8.12 2023. Motionen lyfter upp att det är viktigt att involvera barn och unga i beslutsfattandet. Perokorpi poängterar att utbildningssektionernas möten ofta hålls i stadens skolor och hon undrar om det skulle vara möjligt att i samband med denna presentation få barnens/elevernas syn på skolvardagen och hurudana problem de kan ha lagt märke till eller vad man lyckats med.
Borgå anser det bra och viktigt att involvera och lyssna på barn och unga. I detta sammanhang är det skäl att nämna att Ungdomsfullmäktige (NUVA) har en ordinarie medlem och en ersättare i utbildningssektionerna. En hälsning från ungdomsfullmäktige behandlas regelbundet under aktuella ärenden. I svaret på motionen utgår man också från att elever och studerande med rektors stöd och godkännande är välkomna att delta i mötet under presentationen av skolan.
Forskning inom svenskspråkiga utbildningen
Åbo Akademi och enheten för pedagogiskt ledarskap och utvecklingsarbete, har kontaktat Borgå stads svenskspråkiga utbildning med anledning av en forskning kring utveckling av kommunalt utbildningsledarskap. Syftet med projektet är att identifiera bärande kvaliteter av kommunalt lett utvecklingsarbete av utbildningsledarskap. Ett syfte är även att bidra med ett sådant kunskapsunderlag som Borgå stad och dess utbildningsadministration kan använda för utvecklingsarbete.