Hoppa till innehåll

Temavecka med Rysmans rysliga butik på barnbiblioteket

På barnbiblioteket på Borgå huvudbibliotek ordnas 21-25.11.2022 temaveckan Rysmans rysliga butik.

Painajaispuoti kirjasarjan kuvitusta, kuvitus Teemu Juhani

Barnbiblioteket förvandlas till Rysmans rysliga butik, där barnen varje dag kan lösa uppgifter eller delta i olika verkstäder från måndag till torsdag kl. 17.30-18.45.

Bokserien Rysmans rysliga butik har skapats av författaren Magdalena Hai och illustratören Teemu Juhani. Serien är inte riktigt så ryslig som den låter, utan framför allt rolig och lite dråplig. Den rådiga Ninni får jobb som hjälpreda i Rysmans butik, där hon lär känna butiksspöket Pärra och den supersmarta bläckfisken Kalle Kalamari.

Under temaveckan kan man stöta på figurer som är bekanta från böckerna och fördjupa sig i berättelserna i sagorummet som inretts enligt temat. Uppgiftsstigen kan man delta i under bibliotekets öppettid – vem märker vad som döljer sig bakom den hemliga dörren?

Under Rysmansveckan arrangeras flera verkstäder. Måndagen den 21 november öppnas temaveckan med popcorn, pins och överraskningsprogram. På tisdag 22.11 håller ordkonstledaren Filippa Hella en tvåspråkig ordkonstverkstad för barn.

På onsdagen besöker författaren Magdalena Hai och illustratören Teemu Juhani biblioteket. De håller en Gör ditt eget monster-verkstad för barn och berättar samtidigt om samarbetet mellan författaren och illustratören.

På torsdagen kan hela familjen delta i en animationsverkstad med bibliotekskonstnären, mediakonstnären Fanni Maliniemi. Hennes videokonstverk med anknytning till Rysmans butik kan man beundra under hela Rysmansveckan.

Verkstäderna ordnas kl. 17.30-18.45. Man kan delta hela tiden eller bara en stund. Bokserien och temaveckan riktar sig till barn över 6 år och lågstadieelever.

Program för hela familjen

På barnbiblioteket har man redan länge funderat på att arrangera en temavecka.

”Barnbibliotekets samarbete med skolorna och småbarnspedagogiken fungerar bra och är väldigt väletablerat. Nu vill vi också erbjuda fritidsprogram för familjerna. I början av november arrangerade vi Spelvecka för äldre barn, Rysmansveckan är tänkt för de yngre”, säger barnbibliotekets serviceförman Catharina Latvala.

Harry Potter- och Warriorsveckor har varit populära på många bibliotek i Finland. Enligt Latvala är det trevligt att nu ordna en temavecka kring en inhemsk bokserie. Rysmans rysliga butik-serien skrivs på finska (Painajaispuoti), men den är också översatt till svenska.

”Bokserien är jättepopulär. Det ska bli så fint att få besök av böckernas skapare”, säger Latvala.