Hoppa till innehåll

Tider i stadens utställningslokaler kan sökas i april

Under tiden 2–30 april 2024 kan enskilda konstnärer och konstnärsgrupper ansöka om utställningstider i Borgå Konsthall och i Galleri Gamla Kaplansgården för 2025–2026.

Galleria Vanha Kappalaisentalo.

Båda utställningslokalerna passar bra för olika slags konst. Samtidigt kan konstnärer också separat ansöka om utställningstid i Galleri Hörnan, i anslutning till Borgå Konsthall. Borgå stads kulturtjänster svarar för verksamheten.

Utställningsverksamhet som stöder kulturell välfärd i servicehus och -hem får fortsättning också nästa år. Konstnärer som är intresserade av verksamheten uppmanas att lämna in sin ansökan. Servicehusen är lämpliga för konstutställningar med små konstverk som kan hängas på väggen. Utställningstiden är tre månader. Konstnären får en ersättning på 250 euro för utställningen.

Ansökningarna ska skickas senast den 30 april per e-post till adressen: taidehalli@porvoo.fi.
Ansökan görs med en särskild blankett.

Ansök om utställningstid
Till ansökan bifogas:

  • En utställningsplan med uppgifter om användningen av lokalen, utställningens eventuella tema och verken som ställs ut. Om verken inte är färdiga, räcker det med en arbetsplan.
  • Konstnärens eller konstnärsgruppens meritförteckning(ar).
  • Portfolio eller bilder max 5 st.


Valen görs av en utställningskommitté på basis av ansökningarna. Till kommittén hör tre professionella inom nutidskonst samt kulturtjänsternas representanter. Valen kan inte överklagas.


Borgå Konsthall

Utställningslokalen har en yta på 164 m2 och finns på andra våningen i Konstfabriken. I lokalen finns också artoteket Konsta, Yrjö A. Jänttis konstsamling och utställningslokalen Fickan för mediekonst. Utställningstiden är sex veckor (inklusive en vecka för att bygga upp utställningen), ingen hyra tas ut. Utställningslokalen övervakas. Konsthallen tar inte ut någon försäljningsprovision.


Galleri Gamla Kaplansgården

Gamla Kaplansgården är centralt belägen i Gamla stan i Borgå, intill Rådhustorget. Gallerians yta är 100 m2 och den består av fyra ljusa rum. Utställningstiden är sex veckor (inklusive en vecka för att bygga upp utställningen), ingen hyra tas ut. Utställningslokalen övervakas. Galleriet tar inte ut någon försäljningsprovision.


Galleri Hörnan

Galleri Hörnan ligger i Konstfabrikens övre foajé, utanför Borgå Konsthall. I lokalen finns tre upphängningsytor. Till konstnärens förfogande finns också 1 m golvyta mätt från väggen. Utställningstiden är sex veckor, ingen hyra tas ut. Galleriet tar inte ut någon försäljningsprovision.


Servicehusen i Borgå

Konstutställningsverksamheten ordnas i fyra servicehus och -hem i Borgå samt i ett servicecenter. Utrymmena ligger på olika håll i staden. Brandbackens servicehus, Johannahemmet, Svalåkerns servicehem, Majbergets servicehem och Äppelbackens servicecenter. Utställningslokalerna ligger i husens korridorer och målgruppen är äldre som bor i servicehusen, deras närstående och personalen. Utställningstiden är tre månader och konstnären får en ersättning på 250 euro. Det tas inte ut någon provision för de verk som säljs.