Hoppa till innehåll

Tillstånds- och tillsynsnämndens beslut 30.1.2024

Ansökan om bygglov, Konstfabrikens strandgata 3, Strandkvarteren vid Konstfabriken

Bygglov ansöks för byggandet av en hybridbyggnad. Byggnaden innehåller en storenhet för K-Citymarkets dagligvaru- och specialhandel, en underjordisk parkeringshall, en lastningsgård för butiken, bostäder och ett hotell.
Byggnadstillsynen har begärt av stadsplaneringen ett nytt utlåtande om anvisningarna.
Byggprojektet överensstämmer med detaljplanen. När de förutsättningar för beviljande av tillstånd som anges i markanvändnings- och bygglagen uppfylls, ska bygglov beviljas.

Under behandlingen gav Hannele Luukkainen följande förslag om återremittering:
Asia palautetaan uudelleen valmisteltavaksi, koska

  1. kellarikerroksesta on virheellinen tulkinta
  2. esittelyaineisto on osittain puutteellinen ja
  3. suunnitelma ei täytä MRL § 117.1 vaatimuksia.
  4. KELLARIKERROKSEN VIRHEELLINEN TULKINTA Suunnitelma on kaavan vastainen, koska toteutuessaan rakennus on kuusikerroksinen, vaikka kaava mahdollistaa viisi kerrosta.
    PERUSTELU: Asemakaavan merkintä ma-a = maanalainen tila, johon saa rakentaa autopaikkoja ja teknisiä tiloja. Kaavamerkintä ei toteudu tai sen toteutumisen osoittaminen on puutteellista. Maankäyttö- ja rakennuslain mukaan kellarikerros tulee sijaita kokonaan tai pääsääntöisesti maanpinnan alapuolella. Maanpinnalla tarkoitetaan tontin luonnollista maanpintaa, jota ei ole maastomuodoin tai rakentein keinotekoisesti korotettu. Suunnitelmissa yli puolet pysäköintitason tilavuudesta on luonnollisen maantason yläpuolella, jolloin kyseessä ei ole kellari, vaan kerros. Kellariksi nimetty taso muodostaa varsinaisen rakennusoikeudellisen kerroksen, jolloin rakennus on 6-kerroksinen. Asemakaava sallii enintään 5-kerroksisen rakennuksen rakentamisen. Koska autopaikoitustaso muodostaa kerroksen, sen pinta-ala lasketaan myös rakennusoikeudelliseen kerrosalaan, joka tällöin ylittyy.
    2, PUUTTEELLINEN ESITTELYAINEISTO Esittelyaineisto on monilta osin puutteellinen
    PERUSTELU: Ympäristöministeriön asetuksen 216/2015 mukaan pääpiirustusten tulee sisältää riittävät tiedot sen arvioimiseksi täyttävätkö suunnitelmat rakentamista koskevat säädökset ja määräykset ja hyvän rakentamistavan vaatimukset. Lautakunnalle toimitetuista asiakirjoista ovat puuttuneet: a) Päämitalliset suunnitelmat b) Kaavio kerrosalan jakautumisesta kerroksittain c) Julkisivujen osalta ko. asetuksessa määritetään, että julkisivukuvissa tulee esittää pintojen, rakennusosien ja laitteiden materiaalit, pintakäsittely ja värit. Citymarketin suunnitelmissa ei käy ilmi millaiseksi julkisivu tulee muodostumaan. Taideseinän sisältö pintakäsittely ja värit eivät ilmene suunnitelmista. Näin ollen julkisivun soveltuvuutta kaavan erillismääräyksen vaatimuksiin (rakennustapaohje) ei voida arvioida ja esitys on siten puutteellinen. Taideseinä koko on suunnitelmissa 58 m x 8 m, jolloin esityksen puutetta ei voida pitää vähäisenä. d) Selvitys huoltotoimintojen aiheuttamasta melusaasteesta. Huoltotoiminnot avautuvat avoimesti korttelin tärkeimmän kevyenliikenteen yhteyden suuntaan ja viereisille asuinrakennustonteille. Asiakirjoista ei käy ilmi onko toiminnan aiheuttamasta melusta laadittu tai vaadittu tutkielmaa, johon käyttäjä sitoutuu.
  5. SUUNNITELMA EI TÄYTÄ MRL § 117.1 VAATIMUKSIA Rakennus on sopimaton Porvoon jokilaakson kulttuurimaisemaan ja Porvoon kansalliseen kaupunkipuistoon.
    PERUSTELU: Rakennuksen massiivinen, sulkeutunut ja muurimainen julkisivu jokirannan suuntaan ei ole sopiva ratkaisu kyseiseen rakennuspaikkaan. Umpinainen julkisivu ei ole vuorovaikutuksessa katutilan kanssa ja muodostaa jokirannan suuntaan tympeän ja hengettömän seinämän, joka heikentää kaupunkitilan laatua laajalla alueella. Rakennuspaikan mahdollisuudet tulee ottaa huomioon toimintojen sijoittelussa esim. avaamalla myymälätiloista näkymiä jokimaisemaan. Myymälätilojen toteuttaminen katutasoon on näissä suunnitelmissa estetty nyt ja tulevaisuudessa väestösuojan ja muiden kiinteiden rakenteiden sijoittelulla. Näiden tilojen luonnollisempi sijainti olisi sisäänkäyntitasanteen aiheuttaman umpiosan kohdalla.
    Förslaget understöddes av Mirja Suhonen, Sirpa Hanska och Pekka Malin.
    Ordförande föreslog följande omröstning: mot återremitteringsförslaget ”ja” och för återremitteringsförslaget ”nej”.
    Mot återremitteringsförslaget röstade fem (5); Petri Pasanen, Pia Sågbom, Tom Blomqvist, Christer Andersson och Elin Andersson.
    För återremitteringsförslaget röstade fyra (4); Hannele Luukkainen, Mirja Suhonen, Pekka Malin och Sirpa Hanska.
    Ordföranden konstaterade att förslaget mot återremittering vann med rösterna fem (5) – fyra (4).
    Behandlingen fortsatte.

Mirja Suhonen gav följande ändringsförslag: Rakennuslupaa ei myönnetä. Perustelut kuten Hannele Luukkaisen palautusesityksessä.
Förslaget understöddes av Hannele Luukkainen.
Ordföranden konstaterade att nämnden ska rösta mellan utgångsförslaget och ändringsförslaget, eftersom det framställts förslag som avviker från utgångsförslaget. Ordföranden föreslog följande omröstning: utgångförslaget är “ja” och Mirja Suhonens ändringsförslag “nej”.
För utgångsförslaget röstade sex (6); Petri Pasanen, Pekka Malin, Elin Andersson, Pia Sågbom, Tom Blomqvist och Christer Andersson.
För Mirja Suhonens ändringsförslag röstade tre (3); Mirja Suhonen, Sirpa Hanska och Hannele Luukkainen.
Ordföranden konstaterade att utgångsförslaget vann med rösterna sex (6) – tre (3). Behandlingen fortsatte.

Tillstånds- och tillsynsnämnden beslutade bevilja de ansökta byggloven med de villkor som ingår i beslutsförslagen. Mindre undantag beviljades med stöd av 175 § 1 mom. i markanvändnings- och bygglagen.
Ledamöter Sirpa Hanska, Hannele Luukkainen, Mirja Suhonen och Pekka Malin meddelade avvikande mening.

Borgå stads miljövårdsmyndighets tillsynsberättelse för år 2023

Tillsynsplanen ska innehålla uppgifter om områdets miljöförhållanden, om verksamheter som medför risk för förorening och om tillgängliga resurser och metoder för tillsyn. Planen ska innehålla en beskrivning av grunderna för ordnandet av tillsynen och för riskbedömningen samt en beskrivning av samarbetet mellan de myndigheter som svarar för tillsynen. Tillsynsplanen ska ses över regelbundet. Den planmässig tillsynen genomförs enligt ett separat tillsynsprogram.

Tillstånd- och tillsynsnämnden antecknade Borgå stads miljövårdsmyndighet tillsynsberättelse 2023 för kännedom

Övriga ärenden

Nämndens övriga beslut var likaså i överensstämmelse med föredragningen samt enhälliga.