Hoppa till innehåll

Underhållningsmusikens klassiska stycken kommer till estraden i serien Klassiker

Den legendariska sopranen Barbara Hendricks, underhållningsmusikens stjärnor Diandra och Geir Rönning samt Sinfonia Lahti uppträder i konserter i serien Klassiker i Konstfabriken i februari och mars. Konserterna bjuder sina åhörare på kända filmmelodier och blues- och gospelmusikens starka känslor som tolkas av toppartister.

Den legendariska sopranen Barbara Hendricks, underhållningsmusikens stjärnor Diandra och Geir Rönning samt Sinfonia Lahti uppträder i konserter i serien Klassiker i Konstfabriken i februari och mars. Konserterna bjuder sina åhörare på kända filmmelodier och blues- och gospelmusikens starka känslor som tolkas av toppartister.

En stor symfoniorkester, fina solister, underhållningsmusik, filmunderhållning, vemodig blues och gospel, svallande ljud från Hammondorgeln… listan på gott humör är oändlig, beskriver producent Marika Kettunen säsongens program.
Även om klassiska musikaliska verk inte denna gång ingår i programutbudet, kan man ändå njuta av en stor symfoniorkester när Sinfonia Lahti spelar med 60 personer de mest kända signaturmelodier av Bondfilmer med Diandra och Geir Rönning som solister. Konserten Bondfoni hörs i Konstfabriken torsdagen den 13 februari. Kom och testa rytmen i den hemliga agenten 007:s äventyr – Shaken, not stirred!

Tisdagen den 23 mars är det dags för blues- och gospelmusik som tolkas av Barbara Hendricks. I konserten The Road to Freedom återvänder Hendricks till sina rötter i sin barndoms Amerika. I de stora känslornas konsert får vi höra texter av Martin Luther King och berättelser om Barbara Hendricks liv. Hon har arbetat i tiotals år som goodwillambassadör för FN:s flyktingorganisation. 

Barbara Hendricks beskriver sitt förhållande till blues så här: ”I bluesmusiken finns alla mänskliga känslor: lidande, glädje, rädsla, hopp. Bluesen har kommit till på plantager i hjärtat av Mississippi. Den berättar om slavarnas liv: förtryck, våld och orättvisan med lagar som gjorde segregeringen möjlig. Bluesen är mycket mer än en musikform, protestsångerna hade en avgörande roll i kampen för medborgerliga rättigheter i Förenta staterna. Jag hör blues i alla stora kompositörers musik, från Mozart till Debussy, från Mahler till Ellington, från Gershwin till Puccini. Och jag sjunger blues.” (Fazer Artists).

I Borgå ackompanjeras Barbara Hendricks av Mathias Algotsson (piano & Hammondorgel) samt Max Schultz och Ulf Englund (gitarr).

The Road to Freedom, tisdag 24.3 kl. 19
Barbra Hendricks, sång
Mathias Algotsson (piano & Hammondorgel), Max Schultz och Ulf Englund (gitarr).
Längd 1,5 h utan paus.

Bondfoni, torsdag 13.2 kl. 19
Diandra, Geir Rönning & Sinfonia Lahti, under ledning av Antti Rissanen
Längd 2 h, paus 20 min.

Konsertbiljetter: 25/20 €
Seriebiljett: 50/40 €
Den som köper en seriebiljett får en fribiljett till kvinnodagens konsert 8.3, där Ami Aspelund är solist.
Förhandsköp: Konstfabrikens informationsställe och lippu.fi

Arrangör: Porvoonseudun musiikkiopisto – Borgånejdens musikinstitut
I samarbete med Borgå stads kultur- och fritidstjänster och Stiftelsen för Konstfabriken i Borgå

Mera information:

producent Marika Kettunen, Borgånejdens musikinstitut
tfn 040 489 9576
marika.kettunen@porvoo.fi