Hoppa till innehåll

Verksamhet för skolelever och familjer sommaren 2024

På sommarlovet ordnas igen många slags aktiviteter. Programmet har nu publicerats och du kan bekanta dig med det på sommarlov-webbsidan. Anmälan till ungdoms- och idrottstjänsternas och bibliotekets läger börjar på tisdagen den 16 april kl. 9. Närmare uppgifter och anmälningsanvisningar hittar du i beskrivningen av evenemangen.

Kaksi lasta nostaa kanoottia rannalle.

Sommarlovsverksamhetens webbsida:

Kulturtjänsterna

I J.L. Runebergs hem ordnas program för hela familjen under sommaren. I juni-augusti är museet öppet varje dag kl. 10–18.

Man kan delta i guidade rundturer till priset för inträdesbiljetten, som är 0 euro för personer under 18 år. Guidningar ordnas på svenska klockan 13 och på finska klockan 14. På tisdagar och fredagar ordnas också guidning på engelska klockan 15. Drängstugan på gården används som verkstad, där man i juni-juli kan pyssla med hjälp av en ledare kl. 10–13.

Familjen Runebergs gamla häststall har å sin sida iståndsatts till en gammaldags lekplats, som i juni-juli är öppen varje dag kl. 10–17.30. I det här ”Lek och lär”-utrymmet får barnen bekanta sig med vardagssysslor från förr i tiden. På lekplatsen kan man bland annat syssla i hönshuset, idka torghandel, laga mat och fast väva en matta med vävstolen. Inträdet är fritt.

På gården vid Galleri Gamla Kaplansgården ordnas under sommaren verksamhet, evenemang och aktiviteter för hela familjen. I juni kan man delta i flera olika verkstäder på galleriets innergård och i juli visas sammanlagt sex dockteaterföreställningar på Holmska gårdens lummiga innergård. På den lilla lekplatsen för barn på galleriets innergård kan du njuta av stämningen i Gamla stan, fylla din vattenflaska och äta ditt mellanmål i lugn och ro.

Sommarens konstutställningar i Galleri Gamla Kaplansgården och Konsthallen passar också utmärkt som utflyktsmål för hela familjen. Det är fritt inträde till utställningarna.

Mer information om evenemangen publiceras i stadens evenemangskalender.

Biblioteket

I barnbiblioteket i huvudbiblioteket arrangeras ett dagläger för elever i åk 1 och 2 på sommarlovets andra vecka den 10–14 juni. På lägret spelar vi, berättar historier och skapar ett eget brädspel för lägrets deltagare. På lägret bekantar vi oss också med apparaterna i bibliotekets verkstad och med de möjligheter de ger, och spelar utomhusspel i parken bredvid biblioteket. På lägret läser vi och hittar på berättelser tillsammans.

Biblioteken har öppet hela sommaren och även bokbussen betjänar på sommaren. Man kan komma till biblioteket för att läsa böcker eller tidningar, spela brädspel eller datorspel. I biblioteken kan man låna böcker och filmer, i huvudbiblioteket också brädspel och olika motionsredskap. Biblioteket arrangerar på sommaren pop up-verksamhet för barn, såsom utomhusspel- och pysselstunder. Om dessa informeras på bibliotekets webbsidor och kanaler i sociala medier.

Idrottstjänsterna

Borgå idrottstjänster ordnar sina bekanta idrottsläger kring Aurorahallen och Idrottshallen för skolelever i åldern 7–11 år 3–6.6 och 10–13.6. På lägren bekantar man sig med olika idrottsgrenar, främst utomhus.
I år ordnar idrottstjänsterna utflykter till klätterparken i Kokon och Puuhapark i Vichtis. Anmälan till alla dessa aktiviteter görs på förhand via webbsidorna.

Idrottstjänsterna ordnar också idrottsevenemang för hela familjen i Kokon 22.5 och 28.5, där det finns roliga aktiviteter för alla. Mer information på idrottstjänsternas webbsidor och Instagram.

Ungdomstjänsterna

De populära daglägren ordnas för 9–11-åringar och äldre ungdomar i ungdomslokalerna och på idrottsplatser i närliggande områden. Nyheter detta år är bland annat scooterläger, Stora äventyraren och flickläger.

I utbudet ingår också de årliga favoriterna, alltså spelläger, frisbeegolfläger och Prideläger. Under sommaren ordnar ungdomstjänsterna också verkstäder i Gammelbacka, utflykter och olika evenemang. Aktuell information om sommarens verksamhet får du via sociala medier på Instagram (@nuortenporvoo.deungasborga) och Facebook (Borgå stads ungdomstjänster) eller stadens webbsidor.

Ungdomstjänsternas Limo-bil är i trafik på sommaren. Ungdomsarbetarna rör sig runtomkring i Borgå och hälsar på unga från olika delar av staden och utanför centrum. Ungdomsarbetarna kommer med många slags sysslor. Det mobila ungdomsarbetet kan kontaktas per telefon: 040 192 8728 eller via sociala medier: Instagram: nuortenporvoo.deungasborga eller SnapChat: liikkuvanuoriso.

Konstskolan

Borgå Konstskola ordnar heldagslägret Sommarkonstikas under tre veckor på sommaren, veckorna 23–25. Familjerna kan välja hur många veckor barnet deltar i Sommarkonstikas. Priserna graderas enligt antalet deltagandeveckor (95 €/180 €/255 €). Anmälan till Konstskolans Sommarkonstikas ska göras senast före utgången av maj konstikas@porvoo.fi.

Mer information: