Hoppa till innehåll

Vinnaren av Runebergspriset offentliggörs på en öppen tillställning i Borgå stadsbibliotek

Vinnaren av det litterära Runebergspriset offentliggörs i år den 5 februari i Borgå stadsbibliotek. Tillställningen som börjar kl. 17 är öppen för alla.

Tidigare har vinnaren av Runebergspriset firats vid en fest för inbjudna gäster vid Borgå stadshus.
– Vi önskade att friska upp atmosfären kring priset och göra det värderade litteraturpriset mer tillgängligt för alla. Vi får en fin och festlig litteraturtillställning till Borgå stadsbibliotek. Vi önskar att så många litteraturvänner som möjligt kommer på plats, säger Samu Karvala, sekreterare för Runebergsjuryn och journalist för tidningen Uusimaa.
På tillställningen hör publiken genast vinnarens intervju. Tillställningen avslutas med publicering av vinnaren av omröstningen om Skugg-Runeberg och utlottning av publikpriserna.
– Det är väldigt fint att vi får en sådan här respekterad tillställning till vårt stadsbibliotek. Vi offentliggör också samma dag Runeberg junior-priset för barnlitteratur. Dessa tillställningar är naturliga och festliga tillägg till vårt mångsidiga litteraturprogram, säger bibliotekstjänstchef Malin Hollmén.
Runebergspriset är ett litterärt pris grundat av tidningen Uusimaa, som har utdelats den 5 februari sedan år 1987. Prissumman är 20 000 euro och hälften av den betalas av tidningen Uusimaa och hälften av Borgå stad.
Den 5 februari, med andra ord Runebergsdagen, arrangeras det i Borgå mångsidigt evenemang som har att göra med litteratur och Runeberg, bl.a. FBK:s fackeltåg, som arrangerades i staden redan under skalden J.L. Runebergs livstid.