Hoppa till innehåll

Allt fler använder Byaskjussen

Antalet resenärer i Byaskjussen ökar. Byaskjussen är en service som Borgå stad har erbjudit sedan hösten. Antalet resenärer i anropsbussen har i början av året varit cirka trettio per vecka, vilket betyder cirka 100 resenärer i månaden.

-Vi är glada över denna utveckling, men det finns fortfarande rum för flera kunder. Det lönar sig att använda Byaskjussen och på det sättet minska användningen av egen bil, konstaterar trafikplaneringschef Hanna Linna-Varis.
Byaskjussen är en anropsbuss som kör resenärer mellan Borgå centrum och de norra och västra byarna i Borgå samt Askola kyrkby på vardagar och lördagar. Byaskjussen kan inte användas för resor inom centrumområdet.
Matkahuolto svarar för applikationen Reitit ja Liput, med vilken det är lätt att beställa skjuts.

-Nästan 90 % av resorna beställs via vår applikation och resten per telefon, berättar utvecklingschef Johanna Taskinen från Matkahuolto.
På grund av den positiva utvecklingen av antalet resenärer har Borgå stad beslutat att Byaskjussen fortsätter åtminstone till slutet av maj 2023.
Byaskjussen kör inte under skolloven eller söckenhelger. Sista trafikeringsdag är 28.5.2022. Byaskjussen börja köra igen i september 2022.


Två gratis resor med vårkampanjen, rabatt för stamkunderna


För att öka på användningen av Byaskjussen och att locka nya resenärer får de som beställer en resa i applikationen Resor och biljetter två gratis resor genom att mata in koderna kylä1 och kylä2 i applikationen. Kampanjen gäller till 28.5.2022.
Stamkunderna får 20 % rabatt på beställningarna som görs i applikationen. Stamkundsrabatten kan användas efter det att man har beställt 10 resor i applikationen. Rabatten gäller till slutet av maj år 2023.
Byaskjussen kostar 3,5 – 9 euro beroende på resans längd. Applikationen visar priset på resan i förväg.
Byaskjussen betjänar vardagar klockan 17-20.45 och lördagar klockan 9–15 mellan centrumområdet, sjukhuset, Kokon, Askola kyrkby och de norra och västra byarna i Borgå (Saxby, Finnby, Hax, Strömsberg, Torasbacka, Kerko, Veckjärvi, Sannäs, Jackarby, Illby, Siggböle, Gammelgård, Karsby, Vahijärvi, Vakkola, Särkijärvi, Hindhår och Monby).