Hoppa till innehåll

Åtta hushåll i Borgå prövar en hållbar vardag

Det internationella projektet Accelerator för hållbara levnadsvanor kom i gång när åtta hushåll i Borgå utarbetade åt sig en plan mot en hållbar livsstil. Hushållen kommer nu att pröva vad ett liv som inte kräver mer än ett jordklot betyder i praktiken och med vilka sätt i vardagen kan man nå det. Utöver hushållen deltar också åtta företag i acceleratorn, och de stöder hushållen i valen för en hållbar vardag.

Det genomsnittliga koldioxidavtrycket är 8,6 ton per person i året

När acceleratorn inleddes besvarade hushållen en enkät om koldioxidavtryck. På basis av enkäten har både koldioxid- och materialavtryck räknats ut för varje hushåll.
– Det genomsnittliga koldioxidavtrycket för hushållen som deltar i acceleratorn är 8,6 ton per person i året. Det här är lite mindre än det genomsnittliga koldioxidavtrycket för finländare som är cirka 10 ton per person i året, berättar D-mat Oy:s projektchef Salla Lahtinen.
Utgående från beräkningen av koldioxidavtrycket har hushållen gjort åt sig en plan mot en hållbar livsstil fram till 2030. Genom att följa sin plan kan hushållen uppnå målen enligt klimatavtalet i Paris som utgår från att koldioxidavtrycket per person i året är 2,5 ton. En del av hushållen ville också modigt börja sträva efter målet för 2050 som är 0,7 ton per person i året. Man strävar efter att uppnå målen till exempel genom att minska bilismen och förbrukning av uppvärmningsenergi samt ändra kosten så att den innehåller mera grönsaker.

Företagen är med och stöder hushållens hållbara vardag

Nästa fas, dvs. en försöksperiod på fyra veckor, har just börjat i acceleratorn.
– Under försöksperioden har hushållen möjlighet att pröva också tjänster och produkter från företag som är samarbetspartner. Acceleratorn gör det möjligt för företagen att marknadsföra direkt för målgruppen som aktivt funderar på hållbara val i vardagen. För hushållen ger acceleratorn möjlighet att pröva val med låg tröskel, berättar Sanna Päivärinta, Borgå stads expert för hållbar utveckling.
Samarbetspartnerna i accelaratorn är Borgå Energi, Borgå stad, Gasum, Helkama Velox, Neste, PlayGreen, Rosk´n Roll och Skoda.

Kunskap från acceleratorn som stöd för stadens hållbara utveckling

Syftet med acceleratorn är att samla information förutom för forskarna också för Borgå stad som stöd för utvecklingen av en hållbar vardag.
– Borgå vill vara en föregångare i klimatfrågor. Detta innebär att staden genom sina egna åtgärder strävar efter att göra det lättare för Borgåborna att göra hållbara val. Hushållens respons, erfarenheter och önskemål hjälper oss att planera stadens funktioner så att de bättre än tidigare stöder invånarnas hållbara levnadsvanor och i enlighet med stadens strategi, konstaterar Päivärinta.

Projektet Accelerator för hållbara levnadsvanor koordineras av expertföretaget för hållbar framtid D-mat Oy.

Ytterligare information:

Sanna Päivärinta, expert för hållbar utveckling
tfn 040 676 1479
sanna.paivarinta@porvoo.fi

Salla Lahtinen, D-mat Oy:s projektchef
Puh. 040 778 8146
salla@d-mat.fi

Michael Lettenmeier, verkställande direktör för D-mat Oy
tfn 040 541 2876
michael@d-mat.fi