Hoppa till innehåll

Barnens bal ordnas i år på distans

Den traditionella lantdagsbalen för barn ordnas i år på ett nytt sätt, då eleverna i årskurs 3–4 i Borgå deltar i evenemanget på distans i sina egna klassrum fredagen den 26 mars kl. 10.00–10.45.

Under normala omständigheter skulle över 600 elever i årskurs 3 i Borgå samlas i Idrottshallen den här tiden på året för ett evenemang vars förebild är den lantdagsbal som ordnades i samband med Borgå lantdag 1809.

Eftersom balen måste ställas in på grund av coronapandemin förra våren, och igen denna vår, är det två årskurser som deltar i evenemanget på distans detta år. I programmet ingår ett festtal av stadsdirektör Jukka-Pekka Ujula, en på förhand inspelad guidning genom Gamla stan med lantdagstema, dans enligt vad situationen tillåter och annat innehåll som har med lantdagen att göra.

− Barnen har förtjänat något som piggar upp vardagen, och det är välkommet med ett gemensamt evenemang som ordnas på ett nytt sätt för att passa in i coronatiden, gläder sig bildningsdirektör Sari Gustafsson. 

Jenny Törnroos är programledare för festen och Maria Kovanen och Hannele Tenhovuori är guider. Danserna leds av Erja Askolin och hennes make Esa Karppinen och i orkestern spelar lärare från musikinstitutet. I klasserna serveras Alexandersbakelser och saft.

− Vi är glada över att vi i dessa tider kan erbjuda en kulturupplevelse åt fler än 1 300 elever och lärare, konstaterar kulturkoordinator Miira Holländer.

Säkerheten beaktas vid festligheterna. Eleverna deltar i festen i sina egna klassrum, och elevgrupperna blandas inte. Eleverna tvättar och desinficerar händerna före och efter att de har dansat. Serveringen sker i elevernas egna klassrum och de äter vid sina egna pulpeter tillsammans med den egna klassen. Också då sköts handhygienen noggrant.

− Det är mycket fint att vi i dessa tider kan bjuda Borgåeleverna på en sådan här unik kulturupplevelse. Vi har diskuterat evenemangets säkerhet flera gånger, och tillsammans med stadens läkare som ansvarar för smittsamma sjukdomar, Jeff Westerlund, har vi konstaterat att det är säkert att ordna evenemanget. Vi vill skapa glädje i vardagen och hedra betydelsen av en lång historia, konstaterar Jukka-Pekka Ujula.

Evenemanget har producerats av Borgå stads kulturtjänster i samarbete med Borgå museum. Barnens lantdagsbal ordnas som en del av jubileumsåret Borgå 675.