Hoppa till innehåll

Beredningen av lokalitetslösningar för konstskolan och medborgarinstitutet fortsätter

Lokalitetsledningen och bildningssektorn i Borgå stad har utrett ombyggnad av Borgågården till ett center för konst- och kulturhobby.

Lokalitetsledningen och bildningssektorn i Borgå stad har utrett ombyggnad av Borgågården till ett center för konst- och kulturhobby.

Beredningen av lokalitetslösningar för konstskolan och medborgarinstitutet fortsätts genom att undersöka också andra alternativ.

En projektplan har blivit färdig för Borgågården. Kostnadsberäkningen för ombyggnad är nästan 8,6 miljoner euro, vilket är cirka 3,4 miljoner euro mer än vad som i budgeten har reserverats för projektet för kommande åren.

– Kostnadsberäkningen för Borgågården baserar sig på noggranna undersökningar och en ombyggnad som är tänkt att ske enligt principer för sunda hus. Budgeten har upprättats enligt en projektplan från år 2012 som inte siktade på en lika grundlig renovering. Kostnadsberäkningen är avsevärt högre men planen har uppdaterats så, att den följer stadens linje för sunt renoveringsbyggande, berättar lokalitetsdirektör Mikko Silvast.

– Projektplanen är nog högklassig och en ombyggnad av den skyddade Borgågården enligt planen skulle ge fina lokaler där man kan undervisa kultur och konst och ha dem som hobby. Efter ombyggnaden betjänar byggnaden bra och effektivt konstskolans, musikinstitutets, medborgarinstitutets och utomstående aktörers verksamhet, konstaterar bildningsdirektör Sari Gustafsson.

Borgågårdens interna hyra blir ändå mångfaldig efter en stor ombyggnad jämfört med de nuvarande lokalerna som dock för konstskolan är delvis otillräckliga och för medborgainstitutet i behov av renovering. 

– Innan staden bestämmer sig för att bygga om Borgågården är det bra att noggrant utforska också andra eventuella lösningar och säkerställa att hyran inte minskar kvaliteten eller kvantiteten på servicen, säger Gustafsson.

Om Borgågården inte renoveras för Borgås eget bruk, måste staden hitta en ny ägare till den. Att sälja en skyddad fastighet som behöver en storskalig ombyggnad och som ligger på ett planområde i Gamla stan i Borgå är utmanande. För köparen är det sannolikt lönsammast att omvandla byggnaden till bostäder, vilket förutsätter en ändring av detaljplanen. Försäljningen befriar staden från ett renoveringsansvar på cirka 8 miljoner euro. Borgågårdens aktuella balansvärde är cirka 12 000 euro.

Identifierade och utvärderade lösningsalternativ:

  1. Renovering av de nuvarande lokalerna för planerade huvudsakliga användare av Borgågården
    Konstskolans lokaler i det f.d. Katthult daghems lokaler är otillräckliga och begränsar verksamheten. Att renovera lokalerna löser inte detta problem. Medborgarinstitutets byggnad uppfyller inte de krav som en modern undervisning ställer men lokalerna kan ombyggas och moderniseras.

    Byggnaderna lämpar sig bäst till att byggas om för boendeändamål. Försäljningen av byggnaderna är en ekonomiskt genomförbar lösning och motsvarar stadens fastighetsriktlinjer. Byggnadernas försäljningspris har uppskattats totalt vara cirka 1,8 miljoner euro.

  2. Placering av verksamheten till andra, befintliga lokaler
    Klockslagen för undervisningstimmarna i Borgå konstskola och medborgarinstitut sammanfaller med tiderna då användningsgraden är högst i skolbyggnaderna. Enskilda lektioner kan placeras i skolorna. Medborgarinstitutet har redan nu cirka 80 verksamhetsställen vid sidan av KoMbi-huset.
  3. Nybyggnad
    I centrum finns det i dagsläget inte stadens egna fria tomter vars plan skulle lämpa sig för detta ändamål. Den interna hyran vore märkbart högre än idag men lägre än i den ombyggda Borgågården.
  4. Placering av verksamheterna till lokaler som hyrs av en utomstående, t.ex. WSOY-huset.
    I WSOY-huset finns det lediga lokaler som kan byggas om så, att de lämpar sig för Borgå konstskolas och Borgå medborgainstituts bruk. Borgå musikinstituts lokaler finns redan där och om dessa aktörer kan placeras i samma lokaler, är det möjligt att använda lokaler turvis och på ett effektivt sätt få synergi i lokalerna och verksamheten.

Beredningen av lokalitetslösningar för konstskolan och medborgarinstitutet fortsätter och ärendet kommer till bildningsnämnden och stadsstyrelsen på hösten. Stadsfullmäktige tar ställning till en eventuell ombyggnad i samband med budgeten.