Hoppa till innehåll

Borgå stads praxis för bidrag utvecklas 

På hösten 2021 samlade man in respons på Borgå stads praxis för bidrag med två enkäter. Den ena enkäten riktades till aktörer som ansöker om social- och hälsovårdssektorns bidrag och den andra i synnerhet till aktörer som ansöker om kultur- och fritidstjänsternas bidrag. Merparten av dem som besvarade enkäterna var representanter för föreningar.  

På hösten 2021 samlade man in respons på Borgå stads praxis för bidrag med två enkäter. Den ena enkäten riktades till aktörer som ansöker om social- och hälsovårdssektorns bidrag och den andra i synnerhet till aktörer som ansöker om kultur- och fritidstjänsternas bidrag. Merparten av dem som besvarade enkäterna var representanter för föreningar.  

– Inom Borgå stadsorganisation görs branschövergripande samarbete för att kontinuerligt granska och utveckla praxisen för bidrag. På sistone har diskussion väckts kring bland annat behovet att utvidga användningen av elektroniska tjänster när man ansöker om bidrag samt viljan att göra bidragspraxisen enhetligare och beslutsfattandet mer transparent. Dessutom vill man göra det möjligt att stöda inflytande verksamhetsformer bland såväl föreningar som kommuninvånare som främjar gemenskapen och bildandet av nätverk, något som de nuvarande kriterierna för respektive bidragsform inte tillåter, säger Sari Gustafsson, bildningsdirektör. 

Coronaepidemin och välfärdsområdena påverkar även bidragsverksamheten 

I enkäten angående social- och hälsovårdssektorns bidrag bads respons på en helt ny bidragsanvisning. Den handlade om bidragens tyngdpunkter, olika bidragstyper, grunder för beviljandet av bidrag samt poängsättningen av sökanden (t.ex. antal medlemmar, ekonomisk situation, verksamhetens effekter). 

– Med tanke på beredningen av Östra Nylands välfärdsområde och de begränsningar för föreningarnas verksamhet som det utmanande coronaläget har medfört var det inte motiverat att göra några större ändringar i det innevarande årets anvisningar för ansökan om social- och hälsovårdssektorns bidrag, säger Petra Bärlund-Hämäläinen, välfärdskoordinator. 

Därmed var det bara mindre preciseringar och definiering av tyngdpunkter som justerades till anvisningarna och kriterierna för bidragen. Inför 2023 förväntar man sig gemensamma anvisningar för bidrag för hela Östra Nylands välfärdsområde. 

Stadens bidrag gör det möjligt att driva verksamhet och nå mål 

Med den andra enkäten samlade man in respons på den nuvarande praxisen för bidrag. Respons gavs i synnerhet av aktörer som ansöker om kultur- och fritidstjänsternas bidrag. Resultaten stärker uppfattningen om att stadens bidrag gör det möjligt för föreningar och arbetsgrupper att driva verksamhet och nå sina mål samt att bidragsverksamheten värdesätts. 

– Positiv feedback gavs bland annat på de stödformer som erbjuds för föreningar, samarbetet samt på att föreningsverksamheten uppskattas. Det finns dock också utrymme för förbättringar. Cirka en tredjedel av de som besvarade enkäten önskade mer information om grunderna för bidragsbeslut, berättar Minna Särelä, projektkoordinator. 

Vissa önskade att kriterierna för bidragsbeslut skulle enbart vara kvantitativa och mätbara, medan andra önskade för expertbedömningar och övervägande, exempelvis bedömning av verksamhetens kvalitet och professionalitet, till beslutsfattandet. 

Den nuvarande tidtabellen för ansökan om bidrag inpå våren betjänar inte riktigt bra alla som ansöker om bidrag, även om vissa ansåg att tidtabellen fungerar fint. 

Några ändringar i årets ansökningsförfarande 

Utifrån granskningen av praxisen för bidrag har man utarbetat några förslag till ändringar i anvisningarna och villkoren för det innevarande årets ansökningsförfarande. Ändringarna gäller exempelvis preciseringar i de verksamhetsformer som stöds samt möjligheten att stöda verksamhetsformer bland föreningar och kommuninvånare som främjar gemenskapen och bildandet av nätverk, exempelvis föräldraföreningarnas verksamhet i skolor. 

En mer omfattande uppdatering av praxisen för bidrag planeras för ansökningsåret 2023. Då inleds välfärdsområdenas verksamhet och även förändringarna i ansvarsfrågorna kring social- och hälsovårdssektorns bidrag kommer att påverka helheten. 

– Även ansvarsfördelningen mellan tjänsteinnehavare och nämnder angående beslut om beviljande av behovsprövade bidrag diskuteras, berättar Minna Särelä. 

2021 beviljade Borgå stad 2,38 miljoner euro i bidrag 

Borgå stad beviljar föreningar, organisationer, samfund, enskilda vägar och privatpersoner bidrag för olika ändamål. Majoriteten av bidragen beviljas genom ett årligt ansökningsförfarande på Borgå stads e-tjänster. För praxisen för bidrag tillämpas de allmänna bidragsprinciper som fastställts av Borgå stadsstyrelse och de bidragsanvisningar och grunder för beviljande av bidrag som fastställts av nämnderna. 

År 2021 beviljade Borgå stad totalt cirka 2,38 miljoner euro i bidrag. Av summan riktades cirka 540 000 euro till idrott, 53 000 euro till ungdoms- och lokal verksamhet, 89 500 euro till ordnande av grundläggande utbildning i konst, 243 000 euro till kulturverksamhet, 724 800 euro till Borgå museums verksamhet, cirka 31 000 euro till föreningar inom social- och hälsovårdssektorn, 30 000 euro till föreningsprojekt som främjar sysselsättning, cirka 340 000 euro till upprätthåll och grundrenoveringar av enskilda vägar samt cirka 320 000 euro till ordnande av morgon- och eftermiddagsverksamhet för skolelever.

Andelen bidrag som beviljades kultur- och fritidstjänsternas föreningar, arbetsgrupper och privatpersoner uppgick år 2021 till sammanlagt cirka 925 000 €.

Utöver finansiella bidrag stöder Borgå stad föreningar bland annat genom att kostnadsfritt lista deras evenemang i evenemangskalendern på stadens webbplats och erbjuda avgiftsfri sparring och rådgivning i exempelvis evenemangsarrangemang, samt med sänkta priser för torgförsäljning, sänkta hyror för torgstånd och subventionerade lokalhyror.