Hoppa till innehåll

Borgås kommersiella tjänster utreddes – i framtiden finns det behov av nya kommersiella tjänster

I Borgå behövs nya kvadratmetrar för handel, såväl i centrum som i Östermalm och Kungsporten. Också närtjänsterna har utvecklingspotential. I Borgå stads nya utredning över handelns servicenät har man kommit fram till denna slutsats. Utredningen är utgångspunkten för delgeneralplanen och aktuella detaljplaner för handelsområden.

– Målet för Borgå stadsstrategi är invånarantalets betydande tillväxt och det behövs nya kommersiella tjänster i staden. Det finns efterfrågan på utveckling av butiksnätet fastän näthandeln växer också i framtiden, säger stadsplaneringschef Jarkko Lyytinen.

Utvecklingsperspektiv för handelscentrum

Borgås handelscentrum är attraktiva handelsplatser, som förutom Borgåborna också betjänar övriga östnylänningar. Landskapsplanen styr förläggningen av handel i Borgå i fråga om detaljhandel av regional betydelse. Till Östermalm och Kungsporten kan anvisas utrymmeskrävande handel av regional betydelse, medan däremot centrumhandel av regional betydelse i Borgå får placeras endast i centrum.

I utredningen har beräknats de undre gränserna för detaljhandel av regional betydelse och bedömts dimensioneringen av lokal handel i handelsområdena. Enligt utredningens resultat är de undre gränserna för stora detaljhandelsenheter av regional betydelse i Borgå större än det som presenterats i landskapsplanen. Utifrån detta kan i generalplanen anvisas placering av handel av lokal betydelse.

Centrumområdet är också i fortsättningen huvudcentrum för handel i Borgå. Till området placeras största delen av den centruminriktade specialhandeln och kommersiella tjänsterna, dvs. kultur-, restaurang- och välfärdstjänsterna, vars antal håller på att växa. Gamla stan är en levande del av centrumområdet med betoning på turism. Västra åstranden fungerar som ett betydande centrumområde för dagligvaruhandel, specialhandel och kulturtjänster.

– Borgå centrum bevaras som huvudcentrum för centrumorienterad handel. För att lyckas med detta bör Borgå centrum utvecklas aktivt och det bör inte placeras faktorer utanför centrum som försämrar dragningskraften i centrum. Specialhandel och köpcentren bör därför också i fortsättningen placeras i stadens centrumområde, berättar stadsplaneringschef Jarkko Lyytinen.

Östermalm är en handelsplats med stor dragningskraft, med tyngdpunkt på supermarket handel och utrymmeskrävande handel. I området finns utvecklingstryck i synnerhet beträffande en utvidgning av utbudet av dagligvaruhandel. I området finns också efterfrågan på butiker med brett varusortiment. I området finns också kommersiella fritidstjänster, vilka söker lokaler av så kallad halltyp. I området kan inte placeras specialhandel av centrumtyp i stor omfattning (modehandel, små specialbutiker) och inte heller en struktur av köpcentrumtyp som konkurrerar med centrum.

Kungsporten är också en handelsplats med stor dragningskraft, med betoning på järnvaruhandel, bilhandel och möbelhandel samt handel med brett varusortiment. Till området söker sig dessutom kommersiella tjänster som söker stora lokaler av halltyp. Områdets handelsutbud kommer att stärkas. I områdets utveckling ligger tyngdpunkten på stora detaljhandelsenheter, med betoning på utrymmeskrävande handel. Också nya butiker med brett varusortiment visar intresse av placering i området. I området kan däremot inte placeras specialhandel av centrumtyp i stor omfattning (modehandel, små specialbutiker) och inte heller en struktur av köpcentrumtyp som konkurrerar med centrum. Om närområden utvecklas för boende och det kommer en ny station till området, kan även placering av dagligvaruhandel i området undersökas. Hypermarketar kan dock inte placeras i Kungsporten eftersom de är av regional betydelse.

Tyngdpunkten för dagligvaruhandel i Borgå är för tillfället i Västra åstranden och Östermalm. Situationen uppskattas förbli densamma i fortsättningen. Västra åstranden och Östermalm lämpar sig för stora supermarketar också ur synpunkten för tjänsternas tillgänglighet samt ur synpunkten för verksamhetsförutsättningarna för handelns koncept. Västra åstranden är en möjlig plats för hypermarketar i centrumområdet.

Gammelbacka och Vårberga kommer också i framtiden vara centrum för lokala tjänster. Områdena har nuförtiden mycket invånare och en del av generalplanens strukturmodeller stöder närbebyggelsens tillväxt. Det är trots det inte säkert att tjänsterna diversifieras i Gammelbacka och Vårberga, eftersom efterfrågans ökning riktar sig mer till andra köpcentrum.

I utredningen betonas vikten av ett fungerande nätverk av närtjänster. Närtjänster förbättrar tjänsternas tillgänglighet och gör resorna för uträttande av ärenden kortare. Då invånarantalet växer ökar sannolikheten för att närtjänsterna bevaras och blir framgångsrika. Å andra sidan har också placeringen av nya supermarketar en betydande inverkan på utvecklingen av närbutiksnätet. Båda tjänsterna har dock nytta av en god tillgänglighet och den bör garanteras även i framtiden.

Utredningen är utgångspunkten för delgeneralplanen och aktuella detaljplaner för handelsområden
Utredningen om handelns servicenät i Borgå har utarbetats för delgeneralplanenearbetet för de centrala stadsområdena i Borgå och för utarbetandet av aktuella detaljplaner för handel.

I utredningen har man kartlagt nuläget för handelns servicenät och utrett förändringar i handel och tjänster jämfört med tidigare kartläggningar av kommersiella utredningar. Utifrån utvecklingen av befolkningen och köpkraften har man uppskattat det kalkylmässiga behovet av affärslokaler i Borgå fram till år 2050. Utifrån utgångspunkterna har man uppskattat handelns utvecklingspotential i strukturmodellerna för delgeneralplanen för de centrala stadsområdena samt uppskattat utvecklingsutsikterna för handelscentren och eventuella framtidsprofiler och dimensionering.

Utgångspunkten för utvecklingen av handelns servicenät har i utredningen varit Borgå stads målsättningar, de strukturmodeller som utvecklats i samband med de centrala stadsområdenas delgeneralplaner och befolkningsutvecklingen i enlighet med dem. Handelns utveckling styrs också av landskapsplanen samt av bestämmelser gällande handel i markanvändnings- och bygglagen. Utvecklingen påverkas dessutom av handelstrender och utvecklingen av verksamhets- och butikskoncept.

Detaljhandel av betydelse på regional och lokal nivå

I landskapsplanen anvisas Borgå centrum som ett område för centrumverksamhet. På båda sidorna om centrum, dvs. till Kungsporten och Östermalm, har angetts objektsbeteckning för handelsområde dit man vid en mer detaljerad planering kan anvisa detaljhandelsenheter som kräver utrymme och som till sin betydelse är en stor detaljhandelsenhet av regional betydelse. Kungsportens maximidimensionering är 125 000 m²-vy och Östermalms 100 000 m²-vy. I maximidimensioneringen räknas områdets totala våningsyta, dvs. befintliga och nya affärsutrymmen räknas med och dessutom affärsutrymmen av betydelse på lokal nivå. Enligt landskapsplanen är den undre gränsen för storenheter för centrumorienterad handel på lokal nivå (dagligvaruhandel och annan handel av specialvaror) 10 000 m²-vy om inte annat visas med utredningar.

I Borgå stads utredning över handelns servicenät har man nu uppdaterat kalkylerna i anknytning till de regionala utredningarna av handel. De nedre gränserna för den regionala detaljhandeln har granskats separat inom dagligvaruhandeln och specialhandeln, eftersom deras verkningsområden är olika i Borgå. På så sätt får man för planeringen av den lokala detaljhandeln en mer exakt utgångspunkt än Nylands landskapsplan.

Enligt utredningens resultat är de undre gränserna för stora detaljhandelsenheter av regional betydelse i Borgå större än det som presenterats i landskapsplanen. Specialhandel och handel med brett sortiment i Östermalm och Kungsporten 15 000 m²-vy (detta gäller handel som lämpar sig utanför centrumområdet, gäller inte handel av köpcentrumtyp). Gränsen för dagligvaruhandel i Östermalm är 10 000 m²-vy, gäller handel i supermarketklass eller mindre butiker, gäller inte hypermarkethandel. I Kungsporten finns för närvarande inte så mycket närbebyggelse att det skulle vara möjligt att i området placera en stor enhet inom dagligvaruhandel eller en över 4000 m²-vy butikskoncentration av dagligvaruhandel, då alla dagligvarubutiker i området räknas ihop. I framtiden, om invånarantalet i närområdet ökar, är situationen en annan. Våningsytan för butiker inom en bransch i området räknas ihop när regional betydelse bedöms i Kungsporten och Östermalm.