Hoppa till innehåll

Budgetförslaget för år 2024 behandlas i stadsutvecklingsnämnden den 19 september

Stadsutvecklingsnämnden behandlar sektorns budgetförslag för år 2024 för serviceområdena stadsutvecklingens ledning, markpolitik, stadsplanering och stadsinfra den 19 september. Verksamhetsintäkterna för sektorn föreslås vara 16 miljoner euro och verksamhetsutgifterna totalt 27,6 miljoner euro. Förslaget överskrider den givna ramen med cirka 1,1 miljoner euro.

Nämndens verksamhetsintäkter uppgår i budgeten 2024 till 13,5 miljoner euro. Intäkterna är på samma nivå som föregående år. I stadsutvecklingens budget uppgår verksamhetsutgifterna till 22,97 miljoner euro. Det är 11,6 procent mera än året innan. Ökningen beror på personalförändringar och på att priser i allmänhet har stigit. Verksamhetsbidraget är 9,48 miljoner euro, vilket är 35,5 procent mera föregående år. Förslaget möjliggör enheternas basverksamheter.

För stadsutvecklingsnämnden presenteras också en investeringsplan som utarbetats enligt anvisningarna för utarbetande av budgeten 2024–2030 samt upphandlingarna av lös egendom.

– Stadsutvecklingen förbinder sig till att rikta de tillgängliga resurserna till sådana uppgifter och projekt som kan anses ha en positiv inverkan på stadens hållbara tillväxt. Konjunkturförändringarna syns i budgetförslaget på många sätt. Inflationen inverkar betydligt på stadsinfrans utgifter och å andra sidan syns osäkerheten på marknaden i de uppskattade intäkterna för markförsäljning. Att satsa på högklassigt planeringsarbete, såsom utvecklandet av kollektivtrafiken, i det här läget är oerhört viktigt, konstaterar stadsutvecklingsdirektör Dan Mollgren.

Fullmäktige godkänner budgeten i slutet av året

Budgetberedningen framskrider i enlighet med den process och tidsplan som stadsstyrelsen har fastställt. Nämnderna ger sina förslag senast 27.9.2023. Stadsstyrelsens budgetförslag publiceras i oktober.

Efter det behandlar stadsstyrelsen budgetförslaget, och fullmäktige fastställer budgeten i november.