Hoppa till innehåll

Byggprojektet med Huktis nya daghem börjar

Byggprojektet med Huktis nya daghem startar. Byggandet börjar under år 2024 och det nya daghemmet som byggs av massivträelement är tänkt att tas i bruk hösten 2025.

Havainnekuva Huhtisen päiväkodin uudesta rakennuksesta.

Daghemsbyggnaden har två våningar och kommer att ha cirka 210 platser för småbarnspedagogik i 10 grupper. Daghemmet kommer att ha både finsk- och svenskspråkiga grupper. Grupprummen placeras parvis så att det lätt går att ordna samarbete mellan två grupper. Personalantalet är cirka 35.

Den hemtrevliga och lugna matsalen som ligger i hjärtat av byggnaden förenas med hjälp av flyttbara väggar med salen vars stora fönster öppnas mot en grönskande gård. Trädbeståndet i området består av ståtliga ekar och detta upprepas också i byggprojektets namn – Världsträdet. Gårdens storlek är 20 m2/plats i småbarnspedagogik, totalt 4 200 m2.

Till byggentreprenör har valts byggfirman Rakennusliike Lapti Oy

Konkurrensutsättningen av byggprojektet har slutförts och till entreprenör har genom tjänsteinnehavarbeslut valts byggfirman Rakennusliike Lapti Oy. Enligt den nya förvaltningsstadgan fattas beslut som gäller valet av entreprenör i byggprojekt genom ett tjänsteinnehavarbeslut. Ärendet berörs av behandling av övertagningsrätt. Det görs ett skilt entreprenadavtal med entreprenören.

– Vi fick in fyra offerter som alla var väldigt lyckade. Lapti vann konkurrensutsättningens poängsättning och har i sin offert väl lyckats uppfylla de krav som staden ställt, berättar byggchef Tommi Mikkeli.

Byggprojektet utförs som så kallad totalansvarsentreprenad där entreprenören ansvarar för planeringen av projektet, byggandet och rivningen av den gamla daghemsbyggnaden. Entreprenadens summa är drygt 9 miljoner euro. Vid planeringen och byggandet tillämpas principerna för sunda hus (TerveTalo).

Barngrupperna flyttades från Huktis daghems nuvarande huvudbyggnad till tillfälliga lokaler i januari 2023.