Hoppa till innehåll

Den här veckans söndag hålls en konsert på temat Leroy Andersons musik i Grand

Borgå Blåsorkester under ledning av Tom Bildo och med Antti Ohenoja som slagverkssolist konserterar i Grand 31.10. Temat för konserten är musik av den amerikanske tonsättaren Leroy Anderson.

Borgå Blåsorkester under ledning av Tom Bildo och med Antti Ohenoja som slagverkssolist konserterar i Grand 31.10. Temat för konserten är musik av den amerikanske tonsättaren Leroy Anderson.

Leroy Anderson föddes 29 juni 1908 i Cambridge, Massachusetts av svenska föräldrar. Han skrev stycken som anses höra till underhållningsmusikens finaste repertoar. Musiken var som mest populär på 1950-talet men spelas ofta än idag. Originalen anses vara mycket välorkestrerade, men styckena spelas också i en rad olika arrangemang, till exempel för symfonisk blåsorkester. Många av kompositionerna skrevs ursprungligen för Boston Pops Orchestra. Hans komposition Blue Tango från 1951 toppade Billboard listan i USA och vem har inte hört The Typewriter där solisten använder skrivmaskinen som instrument. Hans enskilt mest kända komposition är ändå Sleigh Ride som trots texten inte på nåt sätt hänvisar till julen men har blivit en av de mest spelade julsågerna. Leroy Anderson dog 18 juni 1975.

Perkussionisten Antti Ohenoja är musikkandidat från universitetet i Toronto och musikmagister från Sibelius-Akademin med slagverk som huvudämne. Vid universitetet i Toronto studerade Antti under ledning av medlemmarna i den berömda perkussionsgruppen Nexus. Han har även utfört studier i Stockholm, Paris och USA.

År 2011 vann Ohenoja första pris i Italiens internationella tävling för virveltrumma. Han har en klassisk inriktning men har också studerat världsmusik. Fri improvisation och nutidsmusik ligger Ohenoja varmt om hjärtat. Han uppträder regelbundet med Radions Symfoniorkester, kammarorkestern Avanti!, Dallapé och Vantaan Viihdeorkesteri.

Det är inte första gången Antti är solist för blåsorkestern, för ett antal år sedan hördes han som solist i Paul Crestons marimbakonsert.

Som inledning på konserten uppträder The Blazin’ Arrows som består av elever från Musikinstitutet

The Music of Leroy Anderson
Antti Ohenoja, slagverk
Tom Bildo, leder
sö 31.10 kl. 15, kulturhuset Grand
biljetter: 20 €/15 €, Grand Luckan