Hoppa till innehåll

Elever från Peipon koulu uppför operan Lähde tillsammans med proffs

Elever från Peipon koulu uppför skoloperan Lähde i Peipon koulu fredagen den 18 november kl. 18. Operan är komponerad av Sari Kaasinen och skriven av Juhani Koivisto.

pianokoskettimet ja nuotit.

Skoloperan är ett samarbete mellan skolor och Finlands nationalopera och -balett, där elever från medverkande skolor uppträder tillsammans med proffs.

Peipon koulu ansökte förra våren om att få delta i skolsamarbetet med Finlands nationalopera och -balett. – Vi är en av ungefär 20 skolor som blev valda att förbereda en operaföreställning för denna höst, berättar klasslärare Päivi Jussila som är Peipon koulus kontaktperson i projektet.

Inför skoloperan får en grupp med 40–60 elever från årskurs 5–6 under ledning av sina egna lärare sätta sig in i rollfigurer, ämne och musik.
Före föreställningen ordnas en övningsdag med en regissör och en musiker från Nationaloperan.
– På föreställningsdagen övar vi sedan med solister och musiker från Nationaloperan, med scenografi som operan har med sig, berättar Jussila.

Skolan fick noter, librettot och lärarens material i slutet av maj.
– Under hösten har vi läst partituret, sjungit och övat på scener. Elevernas snabba förmåga att lära sig och minnas, och att leva sig in i rollen, är förundransvärd, berömmer Järvi.

Centrala roller i operan har sopranen Johanna Isokoski, mezzosopranen Katariina Heikkilä och barytonen Riku Pelo från Finlands nationalopera. Musiker är kantelespelaren Senni Eskelinen och slagverksspelare Mongo Aaltonen. För regin ansvarar Ann-Mari Ohtamaa.
Femteklassarna från Peipon koulu uppträder som kör och spelar kantele och klockspel.

Först föreställning för skolan, sedan för större publik

Operan uppförs först för den egna skolan på eftermiddagen fredagen den 18 november och på kvällen ordnas en större avgiftsbelagd föreställning.
Före operan kan man njuta av en buffé som ordnas av femteklassarnas föräldrar, betalning kontant eller med MobilePay. Biljetter kan köpas kontant för 10 euro från Peipon koulu onsdag 16.11. kl. 15–17.