Hoppa till innehåll

En cellotävling samlar unga cellospelare i Borgå på hösten

På hösten ordnas en nationell cellotävling för barn och unga i Borgå.

På hösten ordnas en nationell cellotävling för barn och unga i Borgå.

Tävlingen samlar unga cellospelare och deras lärare i Konstfabriken den 21–24 oktober 2021.

I cellotävlingen kan delta finska medborgare och personer som studerar permanent i Finland. I tävlingen finns tre klasser, för 10–12-åringar, 13–15-åringar och 16–19-åringar. Anmälningstiden är 1.4–30.4.2021. Anvisningar och anmälningsblankett finns på cellotävlingens webbsidor www.sellokilpailu.fi

I tävlingens jury sitter några av vårt lands bästa cellokonstnärer och pedagoger, såsom Marko Ylönen, Senja Rummukainen, Sennu Laine, Jan-Erik Gustafsson och Martti Rousi. Kompositörmästarna Sebastian Fagerlund och Aulis Sallinen har båda komponerat verk för solocello till tävlingen. Orkester i finalen för de äldsta deltagarnas tävlingsklass är Helsinki Chamber Soloists, som består av solospelare från orkestrar i huvudstadsregionen. Tävlingens officiella beskyddare är Aulis Sallinen.

Cellospel har en lång och stark tradition i Finland, men i motsats till exempelvis pianister och violinister har det inte funnits någon tävling för unga cellospelare före den cellotävling som arrangerades av Sellosymposium i Salo 2019. Cellotävlingen i Borgå fortsätter på den väg som cellotävlingen i Salo stakat ut.

– Det är mycket viktigt att erbjuda unga cellospelare och deras lärare och familjer ett högklassigt celloevenemang, som för samman unga personer från olika håll i Finland vilka har en målinriktad inställning till cellospelande. Både studerande och pedagoger får på det sättet en möjlighet att höra hur de skickligaste från olika åldersgrupper spelar. Vi vill på det här sättet bidra till att utveckla nivån på cellospelandet i vårt land, säger rektor Felix von Willebrand från Borgånejdens musikinstitut.

– De som placerar sig i tävlingen belönas med fina priser, och många finländska musikfestivaler har redan preliminärt erbjudit möjligheter att uppträda till dem som är framgångsrika i tävlingen, fortsätter von Willebrand. 

Cellotävlingen arrangeras av Borgå stad, Porvoonseudun musiikkiopisto-Borgånejdens musikinstitut och Jousiakatemia. Cellotävlingen är en del av programmet under Borgå stads 675-årsjubileum.

Mera information:
www.sellokilpailu.fi