Hoppa till innehåll

Författarbesök på biblioteket: Kjell och Mårten Westö

Författarna och bröderna Kjell och Mårten Westö besöker Borgå huvudbibliotek tisdagen den 4 oktober kl. 17.30. I samtal med Dan Henriksson berättar de om sin bok Åren : två bröder berättar, som utkom i början av hösten.

Åren är den första bok Kjell och Mårten Westö har skrivit tillsammans. I 50 personliga texter skriver de om sina liv, från uppväxten på sextiotalet i Helsingforsstadsdelen Munksnäs, fram till idag. I skildringarna av gemensamma eller enskilda minnen vänder de sig ofta till varandra med frågor och kommentarer: ”Och du finns med du också, min bror Mårten, i detta det första minnet jag har.”

Kjell Westö är en av Finlands mest uppmärksammade författare, känd bland annat för romansviten om Helsingfors. Han debuterade med 1986 med diktsamlingen Tango orange och romandebuterade 1996 med Drakarna över Helsingfors, vilken också blev hans genombrott som författare. 2006 tilldelades han Finlandiapriset för boken Där vi en gång gått, och 2014 fick han Nordiska rådets litteraturpris för Hägring 38. Hans senast utgivna roman Tritonus utkom 2020.

Mårten Westö har efter författardebuten 1990 med diktsamlingen Vid tröskeln utkommit med tre diktsamlingar och två novellsamlingar. Senast utkom Som du såg mig då (2014). Han är även verksam som översättare av romaner och dramatik från finska och engelska, samt som kolumnist.

Dan Henriksson är regissör och chef för Klockriketeatern. Även han är född på 60-talet.

Boken har även utkommit på finska under titeln ”Vuodet : veljekset kertovat”.

Evenemanget är på svenska och det kan även följas via bibliotekets Facebook Live där det kan ses i två veckor.