Hoppa till innehåll

Gratisevenemanget för barnfamiljer Lekfull lördag återvänder till Konstfabriken i april

Barnfamiljer välkomnas igen till ett stort konstevenemang i Konstfabriken. Fantasifulla, stora och lekfulla nonstop-konstverkstäder tar över Avantisalen, Fabrikssalen och foajén lördagen den 22 april klockan 10–14.

Luova lauantai

– Med evenemanget vill vi förbättra utbudet av barnkultur i Konstfabriken och erbjuda en möjlighet att leka med konst med låg tröskel. Konstverkstäderna skapar en egen spännande värld där publiken har möjlighet att både observera och själv delta, berättar kulturproducent Thomas Weissman.

Temat för evenemanget är rörelse och figurer. Publiken får uppleva ett underland med flera sinnen, leka med skuggor och ljus i Fabrikssalen och rita på foajéns fönster.

– Man behöver inte anmäla sig till evenemanget, utan man rör sig fritt i lokalerna i egen takt. Både barn och vuxna får säkert ut mycket glädje av evenemanget. Vi vill ge familjer möjlighet att göra något konstrelaterat tillsammans med låg tröskel, säger kulturproducent Veronica Svenskberg.

De som leder konstverkstäderna är professionella inom konst. Janne Parviainen är bland annat bekant från förra årets Lekfulla lördagar och från detta års Borgå Ljus. Hans fresk i Konstfabrikens foajé var en av publikens favoriter. DOT rf (Föreningen för Drama och teater) är ett dramapedagogiskt kompetenscenter som erbjuder bland annat tidsresor, publikarbete och dramaundervisning. Recover Laboratory är ett multikonstnärligt kollektiv och pionjär inom immersiv konst! Verket <3 (mindre än tre) som kommer till Borgå är valt till Finlands bidrag i det europeiska utvecklingsprojektet circusnext.

Recover Laboratory: <3 (mindre än tre)

<3 (mindre än tre) är en sprakande och bubblande värld som grundar sig på glädje, lek och frihet. En magisk ö delas av människor och varelser kallade Mönttin: en oval, spiral, ihålig och många fler. Artisterna tar med dig på en resa till ett absurt och immersivt underland. Du kan välja om du ser på eller om du deltar i det roliga; lek med såpbubblor, lyssna till snäckan eller viska in i tuben.

Dot rf: En skog av skuggor

Kom och lek med ljus och skuggor! I detta lekfulla laboratorium får du undersöka världen av skuggor och ljus tillsammans med pedagoger från Teaterskolan DOT. Hur skapar man färggranna skuggor? Och hur får man skuggorna att röra på sig? Kom och pröva!

Janne Parviainen: Figurer på fönstret

Vi ritar olika figurer och former på fönstren i Konstfabrikens foajé med färggranna uv-tuschpennor. Verkstaden leds av konstnär Janne Parviainen.

På evenemanget delas också ut färggranna ballonger som man får ta med sig hem.

Evenemanget är en del av Borgå stads kulturtjänsters programserie För världens viktigaste publik.