Hoppa till innehåll

Jultorget i Borgå bjöd på efterlängtad sysselsättning och något att se under hela månaden

Jultorget i Borgå var i år öppet för besökare på Borgå torg 27.11–22.12. I området har det funnits glada försäljare och mer evenemang än under tidigare år som arrangörer och andra har producerat.

Porvoon Joulutori.

På torget har man kunnat se julgubben, härliga husdjur, Lucia, dans- och köruppträdanden och man har även kunnat prova på ponnyridning. Karusellen har bjudit nästan 22 000 besökare på åktur fram till 22.12.
Många invånare och besökare har rört sig i Borgå under tiden inför julen. Telia Crowd Insight-datan visar att torget under 1–18.12 har haft cirka 3300 dagliga besök, vilket är cirka 1000 mer än år 2019, då jultorget ännu inte fanns. Antalet besök av personer som bor utanför Borgå har ökat med 7 procent jämfört med samma tidpunkt ifjol.
Människorna har också rört sig aktivt i Gamla stan i Borgå. Enligt Telias data har antalet dagliga besök varit i genomsnitt cirka 5200 under tiden 1–18.12. Antalet besök av personer som bor utanför Borgå i Gamla stan steg med 7 procent jämfört med fjolåret. Besökare utanför Borgå kommer huvudsakligen inom en radie av hundra kilometer, från Helsingfors, Sibbo, Lovisa, Askola och Vanda.
Juliga evenemang och julmarknaden är också i år ett stort dragplåster och statistiken visar besökartoppar på veckoslutet 10–12.12, då det i Borgå arrangeras julmarknader på flera ställen.


Julen i Borgå har byggts upp långsiktigt


Hela årets livligaste dag i Borgå var 16.12, då Coca Cola-lastbilen fick ett rekordantal människor till Borgå centrum, över 5000 besökare. Den näst livligaste dagen i centrum och Gamla stan har varit 10.12 under julmarknaden. Trea i statistiken var Spökens natt i oktober i Gamla stan och fyra höstmarknaden i oktober.
– Julen i Borgå har byggts upp långsiktigt under flera år och den består av flera delar. Den idylliska Gamla stan med sina butiker och tjänster, traditionella och nya evenemang, stämningsfulla konserter och trevliga basarer och marknader är dragningskratsfaktorer och de intresserar besökarna. Erkännandet som Julgubbestiftelsen har tilldelat Borgå, Borgå – välviljans stad, är en princip som det lönar sig att hålla fast vid, summerar evenemangsplanerare Katarina Broas.
– Efter denna jul fortsätter utvecklingsarbetet och i planerna finns bättre uppnående av internationella turister. Borgå är en de dragningskraftigaste julstäderna i Finland nu och i framtiden, konstaterar Katarina Broas.
Jultorget i Borgå får fortsättning år 2023 och intresserade försäljare kan anmäla sig på förhand via länken. De som anmält sig via länken får aktuell information om jultorget i Borgå 2023.