Hoppa till innehåll

Konditionstrapporna är nu färdiga att användas

Nu kan man ta sig längs splitternya konditionstrappor till toppen av Kokon och titta på utsikter. Först ska man dock ta 336 steg! 

Nu kan man ta sig längs splitternya konditionstrappor till toppen av Kokon och titta på utsikter. Först ska man dock ta 336 steg! 

Trapporna erbjuder säkert tillräckligt utmaning för vilken motionär som helst. Höjdskillnaden är 55 meter och trappornas längd är 200 meter. Trapporna är 1,6 meter breda, så det går lätt att passera en mötande eller en förbigående om man vill. Längs rutten finns det en rastplats. Trapporna har en ledstång på den ena sidan. Trapporna som är gjorda av tryckimpregnerat trä kan vara hala i fuktigt väder. Man får ändå inte använda broddskor på trapporna. Också gångstavarnas spetsar ska skyddas med gummifötter. 

Trapporna ligger bredvid hissbrinken. Hissarna kan användas på sommaren för utförsåkning med terrängcykel. Särskilt vid startpunkten för hissar och konditionstrappor finns det korsande ställen, så de som rör sig på området ska iaktta försiktighet och komma ihåg att beakta övriga personer. Gångvägarna har markerats separat på området. Att promenera på cykelvägarna är absolut förbjudet. På motsvarande sätt är det förbjudet att cykla på gångvägar. Hundar får inte alls tas med på konditionstrapporna, hissområdet eller cykelvägar. Konditionstrapporna förenas med friluftsleden i Kokon, vilket gör det lättare för besökare i motionscentret att gå till konditionstrapporna. Arbetet blir färdigt ännu denna vecka.

I mottagningssynen av trapporna på onsdag 1.7 konstaterades trapporna vara färdigbyggda och även deras säkerhet har kontrollerats. Konditionstrapporna får användas dygnet runt. De kommer inte att ha något vinterunderhåll.

– Vi beslutade öppna konditionstrapporna för allmänheten redan nu även om det är först i augusti som belysningen och de slutliga informationstavlorna blir färdiga och besöksräknare installeras. Konditionstrapporna har under året varit den mest efterfrågade och efterlängtade motionsinvesteringen fast den också har väckt diskussion. Nu när trapporna är färdiga önskar vi Borgåbor och besökare välkomna att använda dem flitigt. Välkommen att träna upp konditionen och beundra utsikter på Kokons topp!, uppmuntrar Per Högström från idrottstjänsterna.

Bildningsnämnden i Borgå beslutade i december 2019 om byggande av trapporna. Trappornas totalkostnad är cirka 250 000 euro, vilket innehåller ett statsunderstöd på 50 000 euro beviljat av Regionförvaltningsverket i Södra Finland. ATL-Rakennnushuolto svarade för planering och byggande av trapporna.

Mera information: 
Per Högström, chef för idrottstjänster, tfn 0400 212 264