Hoppa till innehåll

Mångsidig och rolig verksamhet för skolelever och familjer på sportlovet

På sportlovet 19–25.2.2024 erbjuder Borgå stad aktiviteter för skolelever i alla åldrar och för barnfamiljer. Aktiviteterna arrangeras av Borgå stads fritidstjänster tillsammans med samarbetspartners.

AquaWibit.

Det erbjuds både avgiftsbelagd och avgiftsfri verksamhet. En del av aktiviteterna kräver förhandsanmälan. Anmälningen börjar tisdagen den 30 januari kl. 9 på adressen https://www.porvoo.fi/sv/kultur-och-fritid/stadens-lovverksamhet/sportlov/. På sidan finns också närmare klockslag och annan information om evenemangen.

Kulturtjänsterna: Film, konst och kreativ verksamhet

Kulturtjänsterna erbjuder som vanligt bioföreställningar i Bio Rex. Tisdagen den 20 februari visas filmerna Heinähattu ja Vilttitossu (på finska), Arne Alligator (på svenska) och Madame Webb (finsk och svensk text).
Som autismvänlig föreställning visas filmen Heinähattu ja Vilttitossu. Under den autismvänliga föreställningen är det ljusare i salen och ljudnivån är lägre. Du är välkommen på bio ensam, med en vän eller en vuxen. Biljetter kan köpas för fyra euro från servicekontoret Kompassen och stadens webbutik från den 6 februari.

Onsdag 21.2 ritas och modelleras figurer i Konstfabrikens Studio. Förmiddagens verkstad är menad för familjer och eftermiddagens verkstad för elever i årskurs 3–6. Det finns ett begränsat antal platser så man ska anmäla sig på förhand. Verkstäderna leds av serietecknaren Filippa Hella. Deltagaravgiften är 4 euro.
Runebergs hem välkomnar barn att bekanta sig med museet genom att självständigt utföra en uppgift. Alla som utfört uppgiften får ett litet pris.

På sportlovet kan också hela familjen bekanta sig med konstutställningarna i Borgå Konsthall och Galleri Gamla Kaplansgården. Det är fritt inträde till utställningarna.

Idrottstjänsterna: Idrottsläger, utfärd till Superpark, Aqua Wibit-bana

Idrottstjänsterna ordnar den 19–21 februari det traditionella idrottslägret, där man får röra på sig mångsidigt både utomhus och inomhus. På lägret får man bland annat skida, åka skridsko och pröva på olika bollsporter. Torsdag 22.2 ordnas en utfärd till Superpark i Vanda. Hela familjen kan delta i utfärden. Både till idrottslägret och till utfärden till Superpark ska man anmäla sig på förhand.
Under sportlovsveckan ordnas också en bollsportvärld i Kokonhallen 21.1 och en skidutflykt för hela familjen till vindskydden i Humla och Holken fredag 23.2 kl. 14–17.

På sportlovet kan man också pröva på en Aqua Wibit-bana i Borgå simhall fredag 23.2 kl. 10–15. Aqua Wibit-banan är en hinderbana där du bland annat kan klättra, rutscha och testa din balans. Du kan komma och testa Aqua Wibit-banan med den normala inträdesavgiften till simhallen. Besökstiden är två timmar. De som kommer till Aqua Wibit-banan måste vara simkunniga.

Dessutom finns det turer för allmänheten på konstisen vid bollplanen och i Näse, vilken kan användas fritt.

Ungdomstjänsterna: Ungdomstjänsterna ”goes” Lundi, sportlovets LAN och aktivitetsdagar för familjer

I Zentra ordnas en aktivitetslördag för unga lördag 17.2. Kom och omvandla en gammal t-tröja till kuddfodral eller pröva på att göra textiltryck på en t-tröja eller tygkasse. Ta med en egen t-tröja eller annan textil som du vill omvandla eller snygga till. I Zentra finns bland annat symaskiner, färger för textiltryck och förstås ungdomsarbetare som kan hjälpa dig.

Lördag 17–18.2 ordnas NattZentra, då vi samlas i Zentra över natten tillsammans med kompisar! Under natten lagar vi mat tillsammans, tittar på film och umgås. Två ungdomsarbetare är på plats hela natten.
Den 20–21 februari tar ungdomstjänsterna över ett eget utrymme för unga i Lundi. Kom och tillbringa tid med oss och bekanta dig med de möjligheter som Borgå ungdomstjänster erbjuder. Du hittar oss på andra våningen i Lundi.

Natten mellan torsdag och fredag 22–23.2 ordnas ett LAN i Zentra. Unga som är intresserade av all slags spelande samlas under samma tak för att spela hela natten! Du kan spela digitalt på dator, konsoler eller mobilen, eller spela mera traditionella spel såsom kort- och brädspel eller biljard och pingis. Under hela natten är ungdomsarbetare på plats som stöd och sällskap åt de unga. Åldersgränsen är 13 år.

Avgiftsfria aktivitetsdagar för hela familjen kl. 12–15: Måndag 19.2 ordnas olika aktiviteter för alla åldrar i Kantelehuset i Vårberga. Kom och testa VR-glasögon, göra pinser eller sumobrottas med en kompis. Fredag 25.2 ordnas i Kertsi i Gammelbacka ledd sumobrottning, kort- och brädspel, biljard, bordfotboll och trevlig samvaro.

Natten mellan torsdag och fredag 22–23.2 ordnas nattbibliotek från klockan 19. På sportlovet kan man prova på något nytt och väldigt roligt, då huvudbiblioteket låter unga i åldern 15–18 år vara i biblioteket på natten. I biblioteket bjuds på pizza, zombie-escape room, samvaro och gemensamma aktiviteter. Du kan också komma på plats och läsa eller bara vara med. Evenemanget är för unga i åldern 15–18 år. Evenemanget ordnas som ett samarbete mellan Borgå bibliotek och ungdomstjänsterna.
Med ryms 20 deltagare. Anmälningen börjar 30.1. kl. 9 på sidan https://www.porvoo.fi/sv/kultur-och-fritid/stadens-lovverksamhet/sportlov/

Under sportlovet är ungdomslokalerna öppna och det finns mycket roligt att göra tillsammans. Ungdomslokalernas öppna verksamhet är avgiftsfri och man behöver inte anmäla sig på förhand. Noggrannare öppettider och åldersgränser finns på sidan https://www.porvoo.fi/sv/kultur-och-fritid/de-ungas-borga/ungdomslokalerna/

Biblioteket: ordkonstverkstad och miniatyrverkstad

I verkstaden Ordkonst och filurdjur måndag 19.2 kl. 10–13 bekantar vi oss med okända och finurliga djur. Vi fantiserar, skriver och ritar i den svenskspråkiga verkstaden. Verkstaden leds av ordkonstledare, författare och illustratör Filippa Hella. Man kan delta i hela verkstaden eller bara en liten stund, och man behöver inte ha någon tidigare erfarenhet av ordkonst.

Tisdag 20.2 ordnas miniatyrverkstaden Käpykolon väkeä kl. 10–12.30. Verkstaden börjar med att Leena Parkkinen och Zagros Manuchar presenterar världen i sin bok Käpykolon väkeä. I verkstaden skapas miniatyrföremål såsom miniböcker och -växter samt örhängen. Rekommenderas för förskolebarn och äldre. Verkstadens språk är finska, engelska och kurdiska.