Hoppa till innehåll

Mångsidig och rolig verksamhet för skolelever och familjer på sportlovet

Under sportlovet den 20–26 februari är det trevligt att ha ledigt och vila upp sig men dessutom också att träffa kompisar och utöva någon hobby eller att prova på något helt nytt. Borgå stad erbjuder aktiviteter för skolelever i alla åldrar och för barnfamiljer.

Borgå stads kultur- och fritidstjänster ordnar aktiviteter tillsammans med sina samarbetspartner.
Det erbjuds både avgiftsbelagd och avgiftsfri verksamhet. En del av verksamheterna kräver förhandsanmälan. Anmälningen börjar tisdagen den 31 januari kl. 9. På webbsidan finns också närmare klockslag och annan information om evenemangen.


Kulturtjänsterna: Verkstäder med solfångare och skulpturer, äventyr på bio

I Konstfabrikens Studio ordnas på förmiddagen 22.2 en verkstad för barnfamiljer, där man pysslar färggranna solfångare som kan sättas i fönstren. På eftermiddagen ordnas en verkstad för elever i årskurs 3–6 där man gör skulpturer av lera. Instruktör är konstnären Tiina Wallius och deltagaravgiften är 3 euro. Det finns ett begränsat antal platser så man ska anmäla sig på förhand.
De traditionella filmföreställningarna under lovet ordnas som vanligt i BioRex. Tisdag 21.2 visas familjefilmen Risto Räppääjä ja villi kone (2023), Mucklorna och hur de kom till Pettson och Findus (svenskt tal) samt Marvels Ant-Man & the Wasp: Quantumania (2023). Biljetter (4 euro/st.) kan köpas från Kompassen från 6.2.


Sportlovsprogram i Runebergs hem

På sportlovsveckan (vecka 8) tillverkas utmärkelsetecken i drängstugan vid Runebergs hem. Du kan sy ett eget utmärkelsetecken av band eller använda en pinsmaskin. Verkstaden är öppen onsdag till fredag kl. 10–13, och du får delta för priset av inträde till museet. I Runebergs hem finns dessutom en uppdragsrunda för barn att göra på egen hand. Runebergs hem är öppet onsdag till söndag klo. 10–16. Inträdesavgift 8 €/6 €/0 €/Museikort.
På sportlovet lönar det sig också att besöka konstutställningar i Konsthallen, Galleri Hörnan, Galleri Fickan och Galleri Gamla Kaplansgården. Fritt inträde.


Idrottstjänsterna: Skridskoevenemang, idrottsläger, utfärd till Superpark

Idrottstjänsterna ordnar den 20–22 februari det traditionella idrottslägret, där man får röra på sig mångsidigt både utomhus och inomhus. Fredag 24.2 ordnas en utfärd till Superpark i Vanda. Hela familjen kan delta i utfärden. Till idrottslägret och utfärden till Superpark ska man anmäla sig på förhand.
Under sportlovet ordnas också skridskoevenemang för hela familjen på isplanerna i Tolkis och Gammelgård. Då ordnas roliga aktiviteter på isen, bland annat rosettskrinning till musik, limbotävling och ringette. Skridskoevenemangen ordnas i samarbete med ungdomstjänsterna. På sportlovets program står också idrottsvärld i Kokonhallen och skidutflykt till vindskyddet i Tolkis.
På sportlovet kan man också delta i simskola. Under veckan ordnas 4 olika simskolegrupper. Varje grupp samlas 5 gånger under veckan. Till simskolorna ska man anmäla sig på förhand. Närmare uppgifter om simskolorna finns på idrottstjänsternas webbsida.
Dessutom finns det turer för allmänheten både på stora konstisplanen och i ishallen och ungdomshallen.

Ungdomstjänsterna: Utfärd till Megazone, LAN-party och aktivitetsdag för familjer

Ungdomslokalerna är öppna hela veckan också under sportlovet. Ungdomslokalernas verksamhet är avsedd för elever i årskurs 3 och uppåt. För barn i lågstadieålder är ungdomslokalerna öppna på eftermiddagarna, för äldre ungdomar också på kvällarna. De olika lokalernas öppettider och program finns på webbsidorna.
I Vårberga ungdomslokal ordnas en aktivitetsdag för familjer den 21 februari. Det finns många olika aktiviteter för olika åldrar i gymnastiksalen och entréhallen i Kantelehuset. Man kan komma och prova på bland annat sumobrottning, bollspel och virtuella glasögon. I entréhallen finns ett kafé där man kan köpa lätt mellanmål.
Torsdagen den 23 februari ordnar ungdomstjänsterna en utfärd till Megazone i Helsingfors. Megazone är ett roligt, spännande och futuristiskt laserspel som spelas inomhus och passar för nästan alla. I utflykten kan delta unga i årskurs 5 och äldre, vi åker med en beställd buss.
I ungdomscentret Anjala ordnas ett regnbågsläger för unga i åldern 13–17 år. Lägret är öppet för alla unga som funderar på identiteternas mångfald och HBTIQ+-teman.
Unga som är intresserade av digitala och traditionella spel kan delta i ett LAN-party i ungdomslokalen Zentra torsdag till fredag den 23–24 februari.


Konstverkstäder i huvudbiblioteket och Gammelbacka bibliotek

Borgå stadsbibliotek ordnar intressanta aktiviteter för barn, unga och familjer under sportlovet. Verkstäderna ordnas inom ramen för projektet Bibliotekskonst – delaktighet genom kultur på biblioteket.
Vårens bibliotekskonstnär, ordkonsthandledare Mari Anttonen håller berättelseverkstäder måndag 20.2 kl. 10–13 och tisdag 21.2 kl. 10–13 på barnbiblioteket i huvudbiblioteket. I de tvåspråkiga verkstäderna får man bekanta sig med olika sätt att uppleva sagans och berättelsens magi. Verkstäderna riktar sig till barn i alla åldrar, barn under 7 år kan delta tillsammans med en vuxen.
Serietecknaren Emmi Valve från Borgå håller serieverkstäder för unga på finska tisdag 21.2 kl. 13–16 i Gammelbacka bibliotek och onsdag 22.2 kl. 13–16 och torsdag 23.2 kl. 13–16 i ungdomsbiblioteket i huvudbiblioteket. I verkstäderna görs figurskisser, minizines och serietidningsstrippar. Verkstaden rekommenderas för unga över 13 år.
Man kan delta i alla verkstäderna antingen hela tiden de pågår eller endast en stund, man kan delta i alla verkstäder eller bara i en. Ingen förhandsanmälan krävs.
Det är öppet hus i verkstaden i ungdomsbiblioteket i huvudbiblioteket tisdag 21.2 kl. 10–15. Personalen hjälper dig att använda apparaterna – du kan pressa bilder på en t-shirt eller kasse med en värmepress, skriva ut med 3D-skrivaren eller göra pins. Alla försök är avgiftsfria.
I Vårberga bibliotek ordnas filmtorsdag 23.2 kl. 13–15. Filmen beslutas senare.