Hoppa till innehåll

Olli Mustonen som solist för Lojo stadsorkester i Konstfabriken i februari

Den prisbelönta Olli Mustonen som skapat en betydande internationell karriär spelar som solist för Lojo stadsorkester i Borgå den 16 februari.

Olli Mustonen.

Olli Mustonen framför Camille Saint-Saëns pianokonsert nr 2 på Lojo stadsorkesters pianokonserter under våren. På konserten framförs också Ludvig van Beethovens fjärde symfoni, vilken har en festlig stämning, samt den finländska kompositören Cecilia Damströms Fretus, som har sin urpremiär i Finland i Lojo dagen före, den 15 februari.

Den franska kompositören Saint-Saëns pianokonsert, som komponerades på tre veckor, uruppfördes år 1868 av kompositören själv. Under tidens lopp har den blivit en av världens populäraste pianokonserter.

Damströms Fretus för en stråkorkester hade sin världspremiär år 2021 i Sverige, och på konserten i Borgå hörs den alltså först för andra gången i Finland. Fretus är tillägnad världens hav.

Pianisten, kapellmästaren och kompositören Olli Mustonen har under de senaste åren uppträtt flitigt på internationella arenor och som solist för stora orkestrar, såsom Londons symfoniorkester, New York filharmoniker och Frankfurt Radios symfoniorkester. Han har turnerat bland annat i Mellaneuropa, Japan och Kina som kapellmästare för Helsingin Festivaaliorkesteri som han har grundat.

Under den senaste tiden har Mustonen i sitt komponerande fokuserat på stora kammarmusikverk. De senaste åren har han bland annat komponerat en pianokvintett och en stråkkvartett. Till Beethovens jubileumsår 2020 beställde Beethoven-Haus i Bonn en stråksextett av Mustonen, vilken uruppfördes på deras Beethovenfestival.

Mustonen har belönats med Undervisnings- och kulturministeriets Finlandspris och Finlands Lejons ordens Pro Finlandia-medalj. År 2019 tilldelades Mustonen Hindemithpriset som Hindemith-stiftelsen delar ut vartannat år.

Lojo stadsorkesters konstnärliga ledare och kapellmästare Jukka Untamala är ett mångsidigt musikaliskt proffs och känd som kapellmästare, kammarmusiker, violinist samt innovativ planerare av konsertserier och festivaler. Han har varit konstnärlig ledare för Lojo stadsorkester sedan hösten 2020.

Olli Mustonen & Lojo stadsorkester
torsdag 16.2.2023 kl. 19, Konstfabriken

Olli Mustonen, piano
Lojo stadsorkester
Jukka Untamala, kapellmästare
Camille Saint-Saëns: Pianokonsert nr 2, op. 22
Ludwig van Beethoven: Symfoni nr 4
Cecilia Damström: Fretus

Biljetter 25 € / 20 € lippu.fi samt Konstfabrikens info
Längd: ca 1,5 h med paus

Konserten arrangeras av Borgånejdens musikinstitut