Hoppa till innehåll

Över 40 nya tomter läggs ut till ansökan i Haikostranden

Ansökningstiden för Borgå stads nya egnahemstomter inleds den 24 oktober. Av de 42 nya tomterna i havsnära Haikostranden överlåts 16 på basis av anbud och 26 till fast pris. Lediga tomter finns även till exempel på landsbygden i Kerko och Hindhår

Haikkoonranta

Information om egnahemstomter på tomt-info den 26 oktober 

Alla som är intresserade av Borgå stads tomter har möjlighet att komma till tomt-infon och lyssna och diskutera egnahemstomter och hur man ansöker om dem.

– Om planbeteckningarna och bygganvisningarna verkar krångliga, är tomt-infon ett utmärkt tillfälle att få klarhet i dem. På tomt-infon kan man få mer information och vägledning om ansökningen och byggandet av tomter, berättar lantmäteriingenjör Mervi Fors.

Tomt-infon är öppen för alla och ordnas i Kommunhuset onsdagen den 26 oktober 2022 kl. 16.30–19.  På plats finns experter inom byggnadstillsynen, stadsplaneringen och tomtöverlåtelser.

Under evenemanget hålls två cirka 10 minuter långa presentationer med samma innehåll om Haikostrandens nya tomter kl. 17 och 18. Man kan komma till infon vilken tid som helst, för resten av tiden har avsatts för att de som funderar på att ansöka om tomt ska kunna diskutera med experter.

Anmälningar i förväg per e-post till adressen kiinteisto.mittaus@porvoo.fi. Till tomt-infon hittar du genom att komma till Kommunhuset på adressen Krämaregatan 7, B trappan, 3:e våningen, 06100 Borgå.

Det finns cirka 60 lediga egnahemstomter

För första gången kan man ansöka om 42 tomter i Haikostranden. Av dessa överlåts 16 på basis av anbud och de återstående 26 till fast pris. Tomterna till fast pris kan också hyras i stället för att köpas.
På basis av anbud säljs också 5 tomter i området vid Haikoträsket och en i Kerko.

– Personer som är intresserade av tomter har frågat efter tomter i Haikostranden redan i flera år. Havet och närheten till naturen samt möjligheten att bygga envåningshus har lockat många. Av tomterna är 30 sådana där man får bygga envåningshus, berättar lantmäteriingenjör Mervi Fors.

Haikostranden ligger nära Koddervikens lekpark och den vidsträckta Haikoskogen, där det bland annat finns ett upplyst konditionsspår. Från Haikostranden är det cirka 1,5 km till den finskspråkiga skolan Tolkkisten koulu och den svenskspråkiga Eklöfska skolan. Båda skolbyggnaderna är nya och där ges också förskoleundervisning. Närmaste daghem är Ylä-Haikkoon päiväkoti och Haikobrinkens daghem.

Tomter i kontinuerlig ansökan

Dessutom har staden tomter till fast pris som kan ansökas om kontinuerligt och som överlåts till den första sökande. För tillfället har staden 12 lediga tomter till fast pris på landsbygden i Kerko och Hindhår och i Vårdalen. Även i andra områden blir dock tomter ibland lediga, så det lönar sig för tomtsökare att följa stadens webbplats.

Ansökningar och mer information

Anbud och ansökningar lämnas in elektroniskt via Borgå stads ePorvoo-nättjänst.
Inlämningstiden för anbud och tomter till fast pris som ansöks om för första gånger upphör måndagen den 14 november 2022.

Mer information om tomter, deras storlek, pris, ansökningsanvisningar och bygganvisningar samt detaljplanen för området i fråga finns i Borgå stads sida om egnahemstomter.