Hoppa till innehåll

Översyn av Borgå stads servicenät inleds, högklassiga tjänster står högst i utredningen

Borgå stad har inlett en utredning om servicenätet i fråga om småbarnspedagogiska tjänster, grundläggande utbildning och gymnasieutbildning. Det är fråga om en mångfasetterad process som kräver omfattande behandling under det kommande året. Principerna som utarbetats i det första skedet av utredningen behandlas i stadsstyrelsen den 6 februari 2024.

Koululainen viittaa luokassa.

Målet med utredningen av servicenätet är att utvärdera och identifiera ändringar i servicebehoven och utbudet i ett tidigare skede än förut och reagera proaktivt på behoven. Enligt befolkningsprognoser kommer antalet barn i Borgå att minska under kommande år vilket inverkar på statsandelar och stadens ekonomi.

– Staden växer och krymper också ojämnt. Man bör se över var och hurdana tjänster staden kan erbjuda i framtiden. Servicenätet bör förnyas så att vi också i fortsättningen kan producera högklassiga tjänster. Det här är en mångfasetterad helhet där man framskrider bit för bit, konstaterar bildningsdirektör Sari Gustafsson.

Stadens sektorer har i samarbete berett fem principer som ska styra planeringen av och beslutsfattandet för servicenätet.

  1. Växande och lärande står i centrum för verksamheten.
  2. Servicenätet stöder formandet av en enhetlig stig för växande och lärande.
  3. Servicenätet består av fungerande och ekonomiska enheter.
  4. Planeringen av servicenätet bygger på information.
  5. Planeringen av tjänsterna för finsk- och svenskspråkiga/språkgrupper har samma grunder.

Stadsstyrelsen behandlar principerna i början av februari och begär nödvändiga uttalanden av nämnderna, varefter stadsstyrelsen godkänner principerna. Den egentliga utredningen och därtill hörande insamling av information samt servicenätplanen utifrån dem utarbetas under 2024.

I utredningsarbetet deltar många aktörer från hela staden; växande och lärande, stadsutveckling och lokaltjänster. Utvecklingsenhetens och finansieringsenhetens roll är också betydande.

– I planläggningen och i stadsplaneringen ska servicebehoven, serviceutbudets tillräcklighet och ett lämpligt tomtutbud beaktas. Det är också meningen att under det här året besluta om servicenivån för kollektivtrafik som anknyter till exempel till skolresor, kommenterar generalplanechef Maija-Riitta Kontio.

– Målet är också att synkronisera planen för servicenätet med stadens program för balansering av ekonomi och produktivitet samt budgeten för 2025, fortsätter finansieringsdirektör Henrik Rainio.

De egentliga åtgärdsbesluten om servicenätet ska fattas under 2025.