Hoppa till innehåll

På onsdag Konstfabrikens Klassiker och Cantores Minores

På höstens andra Konstfabrikens Klassiker -konsertserie får vi höra härlig körsång, då Cantores Minores tillsammans med solisterna och Finländska Barockorkestern framför J. S. Bachs Mässa h-moll.


På höstens andra Konstfabrikens Klassiker -konsertserie får vi höra härlig körsång, då Cantores Minores tillsammans med solisterna och Finländska Barockorkestern framför J. S. Bachs Mässa h-moll.

Johann Sebastian Bachs h-moll –mässa hör till de sista verken av kantorn från Leipzig. Bach slutförde mässan 1748–49. Året därpå avled han. H-moll mässan är enorm, magnifik och djupt berörande. Den är också på sätt och vis ett stort testamente av den gamle mästaren, för den innehåller musik från 35 år.

Cantores Minores (”små kantorerna”) är Helsingfors domkyrkans gosskör. I kören sjunger sammanlagt nästan 500 pojkar och unga män i åldern 4–25 år. Det är Finlands äldsta kyrkliga gosskör (grundad år 1952). Körens ständiga beskyddare är Finlands president. Cantores Minores är känd för sina produktioner av stora kyrkomusikverk av Bach, Handel och Mendelssohn och kören hämtar sin inspiration från den tyska lutherska gosskörtraditionen. Kören uppträder förutom i Finland också regelbundet på utländska kör- och musikfestivaler.

Hedvig Paulig, sopranen är särskilt känd som framförare av lied och kyrkomusik, men hon trivs också på operascener och älskar operett och evergreens. Hon har gästat Finlands Nationalopera, Vasa och Tammerfors operor, Svenska Teatern och Helsingfors festspel.

Teppo Lampela uppträder som kontratenor och barytonsolist, och framför allt som tolk av barockmusik och ny musik. Han jobbar som timlärare vid Vanda Musikinstitut, leder Helsingin Lauluveljiä och fungerar som röstledare för Polyteknikernas kör och Muntra Musikanter. Johan Krogius, tenor vann Timo Mustakallio-tävlingen 2021. Han har agerat som operasångare i produktioner som Opera Box, Helsingfors Operaförening och Operafestivalen i Nyslott. Till Kroius roller hör bland annat Pong, Turandot (Puccini), John Styx och Orfeus i underjorden (Offenbach.

Tommi Hakala, bas är en finsk baryton- och operasångare. Han vann, som andra finländare den prestigefyllda BBC Singer of the World-tävlingen 2003. Tommi Hakala har bland annat besökt Metropolitan Opera i New York, Semper Operan i Dresden, Opéra national du Rhin i Strasbourg, New Israel Operan i Tel Aviv och Atlanta Opera. På Nyslotts operafestival har Hakala uppträtt som Valentin (Faust), Silvio (Pajatso) och som barytonsolist i Carmina Burana.

Finländska barockorkestern har under hela sin historia varit en föregångare på många plan. Orkestern, som från början gick under namnet Sjätte våningens orkester, spelade en viktig roll då barockrörelsen kom till Finland. De konstfärdiga framträdandena, den skaparglada repertoarplaneringen och de uppfinningsrika koncepten har väckt uppmärksamhet bland konsertanordnare både i Finland och utomlands. Det ökade finansiella stödet i hemlandet, den stigande populariteten och utmärkelser som Årets musikbragd och Årets skiva uppmuntrar FiBO att ännu ivrigare följa sin egen stig.

Orkestern och kören leds av Hannu Norjanen.

J. S. BACH: MÄSSA H-MOLL  
ons 3.11. 2021 kl. 19, Konst

Cantores Minores
Hedvig Paulig, sopran
Teppo Lampela, kontratenor
Johan Krogius, tenor
Tommi Hakala, bas
​Finländska barokkiorkestern
Hannu Norjanen, leder 

Biljetter: 25 €/20 €, Konstfabrikens info & lippu.fi

Konserten tar 2, 15 h, ingen paus