Hoppa till innehåll

Planera hur du rör dig under Jukolaveckoslutet

Under veckoslutet, 17–18 juni kommer det tiotusentals besökare till Borgå under Jukolakavlen som ordnas i Ebbo. Då är det exceptionellt mycket trafik i Borgå och det är bra att röra sig utanför de tider när det är mest trängsel.

– Jukolakavlen kommer till Borgå med glatt orienteringsfolk, och det är en fin möjlighet för Borgåborna att se det här traditionella storevenemanget i sin hemstad. Vi välkomnar alla Jukola-gästerna och tar hänsyn till varandra i trafiken, säger biträdande stadsdirektör Fredrick von Schoultz.

Ebbovägen stängs för genomfartstrafik under hela veckoslutet

Tävlingscentret för Jukolaskavlen ligger på båda sidor av Ebbovägen och vägen är stängd för genomfartstrafik från torsdag till söndag. Med privatbilar kan man komma till tävlingsplatsen bara via den östra rutten från Sannäs. Busstrafiken till tävlingsplatsen styrs västerifrån från Borgå centrum.

– Vid båda rutterna kommer det att vara påtagligt mycket trafik. Om det bara är möjligt lönar det sig att köra då när det inte är rusningstrafik till tävlingsplatsen. Till skärgården kommer man längs båda rutterna men trafiken kan gå mycket långsamt, berättar Peter Tallberg, logistikchefen för Jukolakavlen.

Trafiken är livligast på lördag några timmar före starterna

Starten för Venlakavlen sker på lördag klockan 14 och för Jukolakavlen klockan 23.

– Man vet att några timmar före starterna är det mycket stor rusning i trafiken när både publiken och tävlarna kommer till tävlingsplatsen. Det lönar sig att var och en reserverar tillräckligt mycket tid för ankomsten. Om man inte är på väg till tävlingsplatsen, är det klokt att undvika körning på Ylikevägen och Tarkisvägen, säger Tallberg.

Också till Borgå centrum väntas det mycket trafik.

– I centrum finns tävlingsstudion för Jukola, och många tävlingsgäster bekantar sig också med Borgå. Vi som bor i Borgå kan underlätta smidigheten i trafiken genom att undvika bilkörning, och det är ett bra alternativ att cykla under det här sommarveckoslutet, påminner gatuinspektör Torbjörn Karlsson.

Jukolabussen kör gratis på lördag och söndag

Till Jukolakavlens tävlingscenter kommer man från Borgå busstation med en gratis Jukolabuss. Jukolabussens avgångsplats finns på Stadshusgatan bredvid Borgå busstation och torget, framför stadshuset. Bussarna kör på lördag 17.6 från kl. 9.00 flexibelt med 20 min. mellanrum och under rusningstiden nonstop ända till kl. 22.00.

Lö 17.6 kl. 22.00 – sö 18.6 kl. 9.00 kör bussen med en timmes mellanrum varje hel timme. Från söndag kl. 9.00 kör bussarna flexibelt med 20 min. mellanrum och under rusningstiden nonstop ända till kl. 16.00. Resan till tävlingscentret tar cirka 20 min. Bussarna avgår från tävlingscentret tillbaka till Borgå genast när passagerarna som väntar på hållplatsen har stigit på.

Med cykeln kommer man ända fram

Med cykeln kommer man från båda riktningarna ända fram till tävlingscentret. Det bästa alternativet att cykla från staden är längs det hårdbottnade skidspåret till Holken och därifrån till tävlingsplatsen för Jukola. Rutten är guidad och guidningen börjar i korsningen av Humlavägen och Rönnvägen.

Tävlingsstudio för Jukola ordnas på Borgå torg

På Borgå torg ordnas Jukolas Tävlingsstudio på fredag 16.6–18.6.2023. Tävlingsstudion är öppen på fredag kl. 18–24 och från lördag kl. 10 till söndag kl. 16. I tävlingsstudion som är täckt med tält kan du följa Jukolakavlen på en jättescreen. Sändningen som kan följas under hela natten hålls på en låg ljudnivå. I området serveras också mat och dryck och man får lyssna på musik och anföranden som är aktuella och passar till temat. Det är fritt inträde till tävlingsstudion och evenemanget har ordningsövervakning.

På fredagens förfest i tävlingsstudion uppträder Lady Shave, Annika Nord, Stefan Paavola, Frans och DJ Vesku.

På lördag tar evenemangets programledare Kaj Kunnas vid och leder tittarna in i höjdpunkterna i Jukolakavlen under den första tävlingsdagen. Längs med dagen uppträder gästande experter och artister, och restaurangtjänsterna är öppna. På lördag är det program hela dagen, bl.a. Hot Club of Porvoo, Frans, DJ Vesku och Crossfyre uppträder under dagen och kvällen.

På söndag följer tävlingsstudion stämningarna i Jukolakavlen tills tävlingsplatsen stängs klockan 16.00 för Jukola i Ebbo.