Hoppa till innehåll

Sakura – körsbärsblommans fest 20.5–25.5. på huvudbiblioteket

I Författarparken intill huvudbiblioteket blommar vackra körsbärsträd om vårarna. På biblioteket och i parken firas Sakura-fest med verkstäder och mångsidigt program.

Det utlovas åtminstone en föreläsning av Japankännaren, filosofie doktor Minna Eväsoja, en mangaverkstad för ungdomar, en verkstad om haiku-poesi ledd av bibliotekskonstnär Mari Anttonen, en kokedama-verkstad ledd av Helmi Erkamo, en ikebana-verkstad ledd av Elizabeth Asikainen samt qigong i parken i flera repriser under veckans gång.

Två av verkstäderna kräver förhandsanmälan och dessutom uppbärs i dessa en avgift för material. I övrigt är programmet öppet för alla och avgiftsfritt. Sakura-festen uppmärksammar förutom våren och körsbärsblommorna även de mångsidiga möjligheter huvudbiblioteket och dess omgivning erbjuder oss att njuta av litteratur och av saker att göra tillsammans.

Veckans program:

Lördag 20.5

Kl. 9–9.45 Qigong i Författarparken med Milla Suvikannel (på finska)
Kl. 10–12 Japansk haiku-poesi – verkstad för hela familjen ledd av bibliotekskonstnär Mari Anttonen (tvåspråkig)
Kl. 12–13 Föreläsning av Minna Eväsoja: Hienostuneen nahistunut ja muita japanilaisen kauneuden muotoja (på finska)
Kl. 12–14 Manga-verkstad på ungdomsavdelningen, handledare är Andreas Korpi från Suomen sarjakuvaseura (på finska)
Kl. 13 Musik på shakuhachi-flöjt, Otto Eskelinen spelar först på bibliotekets scen, sedan fortsätter musiken i Författarparken
Kl. 13.30-14.30 Rundvandring i Författarparken: lär dig mer om parkens växter och träd under ledning av Mirjam Manninen, parkarbetsledare på Borgå stad (tvåspråkig)
Kl. 14.30-14.45 Drömmar, kärlek, stigar, blommor – Konstfabrikens dansskola uppträder vid scenen i stora salen

Måndag 22.5

Kl. 17.30–19 Inspiration från naturen – skrivarverkstad i skuggan av körsbärsträden under ledning av bibliotekskonstnär Mari Anttonen (tvåsråkig)
Kl. 17.30–19.00 Kokedama-verkstad (japansk metod för att plantera växter i bollar av mossa) under ledning av floristen Helmi Erkamo (på finska). Anmälning fr.o.m. 25.4 och materialavgift (20e) på förhand. Max.12 deltagare, men alla är välkomna att följa med.
Anmälan direkt till handledaren: dy.fi/qmw

Tisdag 23.5

Kl. 17.30-19 Ikebana-verkstad där vi lär oss om japanska blomsterarrangemang under ledning av Sogetsu-läraren Elizabeth Asikainen (på finska). Vi gör två blomsterarrangemang av egna blom- och grenmaterial. Anmälningar fr.o.m. 25.4 och ytterligare information: elizabeth.asikainen@gmail.com. Max. 12 deltagare, men alla är välkomna att följa med.

Onsdag 24.5

Kl. 9–9.45 Qigong i Författarparken med Milla Suvikannel (på finska)
Kl. 17.45–18.45 Japanska kampsporter som kan utövas i Borgå presenteras i Författarparken eller på Poesigården

Torsdag 25.5

Kl. 18-18.45 Qigong i Författarparken med Milla Suvikannel (på finska)

8.-31.5.

Fotoutställningen Finsk-japanska vänskapsåret 2022 på Konstbron, arrangörer Japans ambassad i Finland och Suomen Kameraseurojen Liitto