Hoppa till innehåll

Satu Rämö författargäst från Island

Den på Island bosatta författaren Satu Rämö besöker Borgå huvudbibliotek tisdagen den 14 mars kl. 17.30. Kvällens diskussion rör sig kring hennes thrillertrilogi Hildur. Seriens andra delRósa ja Björk utkommer tre dagar efter besöket.

Trilogin har fått sitt namn efter den inledande delen, romanen Hildur, som utkom i juni 2022. Den isländska vilda naturen och mystiken, samt en intrig som rör sig på flera tidsplan och kretsar kring en brottshärva, gjorde att boken genast blev en publikfavorit.  

Huvudpersonen Hildur Rúnasdóttir är lika kärv och kantig som det land boken utspelar sig i. Hon är en detektiv som kämpar med sitt eget förflutna och surfar på Atlantens vågor för att hålla ångesten i schack.

Det nu aktuella brottet har kopplingar till Hildurs familjehistoria och systrarna Rósa och Björk som försvann då de var barn. Hildur ska jobba tillsammans med den finländska polispraktikanten Jakob Johanson som har sina egna berättelser och bördor att bära.

Satu Rämö är ekonom och författare, och bosatt på Island. Hon har skrivit kring 20 rese- och fackböcker. Hildur är hennes första skönlitterära verk. Boken fick strålande recensioner och klev genast upp på listor över de mest sålda böckerna. Den är fortfarande en av bibliotekens mest utlånade böcker, så också i Borgå.

Under kvällen pratar vi om skrivande och om romantrilogin, utan att för den skull avslöja för mycket av hur intrigen utvecklas. Seriens emotsedda andra del Rósa ja Björk utkommer den 17 mars och den avslutande delen Jakob i november 2023. Böckerna finns inte översatta till svenska. Satu Rämö intervjuas av Sanni Saarinen, bibliotekarie med ansvar för evenemang.

Evenemanget är finskspråkigt, gratis och öppet för alla. Publiken får delta i diskussionen. Evenemanget kan följas på bibliotekets Facebook Live på adressen https://www.facebook.com/porvoonkirjasto/live där det finns att se i två veckor.