Hoppa till innehåll

Social- och hälsovårdssektorn i Borgå stad provar på engångsbelöning för att rekrytera nya närvårdare till hemvården

Social- och hälsovårdssektorn i Borgå stad inleder ett nytt försök för att effektivera rekryteringen av närvårdare till hemvården. I försöket betalas en engångsbelöning både till den närvårdare som rekryteras och till den anställda inom Borgå stad som gjort rekommendationen. Belöningen är 300–800 euro beroende på det nya arbetsförhållandets längd.

– Inom hemvården finns ett ständigt behov av närvårdare till visstidsvikariat och ofta också till ordinarie befattningar. Vi hoppas att vi genom försöket med engångsbelöning, i tillägg till andra rekryteringskanaler, får nya närvårdare till hemvården, säger social- och hälsovårdsdirektör Ann-Sofie Silvennoinen.

– Närvårdare, om du känner någon som är anställd hos staden, kan du tipsa den personen att rekommendera dig som närvårdare till hemvården, uppmuntrar Krister Lindman, servicechef inom hemvården.

Den anställda vid Borgå stad skickar rekommendationen till hemvårdens servicechef Krister Lindman tfn 040 5757758, krister.lindman@porvoo.fi, som kontaktar den eventuella nya anställda och gör en intervju och tar reda på nödvändiga uppgifter. För en rekommendation som leder till anställning betalas en engångsbelöning. Storleken på belöningen bestäms enligt för hur lång tid den nya personen anställs, antingen för viss tid eller tills vidare.

Belöningen betalas till de båda anställda när prövotiden för den nya anställda tar slut. Om det inte tillämpas någon prövotid för den anställda, betalas engångsbelöningen vid samma tid som en prövotid skulle ha tagit slut. Engångsbelöningen är lika stor för de båda anställda. Belöningen är 300 euro vid en visstidsanställning på tre månader, 500 euro för en visstidsanställning på sex månader och 800 euro för en visstidsanställning på ett år eller för en tillsvidareanställning. Om samma anställda rekryteras flera gånger under försöket, betalas belöningen bara en gång.

För försöket har gjorts ett lokalt avtal som gäller 1.2.2022–15.6.2022.