Hoppa till innehåll

Sommaraktiviteter för skolelever och familjer – anmälningen börjar den 18 april

På sommarlovet står igen många slags aktiviteter till buds. Programmet har nu publicerats på webben.

Anmälan till ungdoms- och idrottstjänsternas och bibliotekets läger börjar på tisdagen den 18 april kl. 9. Närmare uppgifter och anmälningsanvisningar hittar du i beskrivningen av evenemangen. 

Kulturtjänsterna  

Runebergs hem bjuder barn och vuxna in att fira sommar. I Runebergs hem arrangeras allmänna guidningar som lämpar sig för alla åldrar.

På hemmets gård finns det sysslor för barnfamiljer under hela sommaren och man kan också bekanta sig med Fredrika Runebergs unika trädgård. Man kan ta sig en titt på hemmet, trädgården och Walter Runebergs skulptursamling som ligger som granne också med uppdragsrundor på egen hand. Inträdet är fritt för personer under 18 år.

Unga ambassadörer för sommarmusik uppträder i stadens centrum i juni. De uppträder förutom i parker och på torg även vid gästhamnen, den öppna platsen vid Konstfabriken och området vid Maren. Det har inte fastställts några exakta klockslag och platser för uppträdandena, utan musikerna rör sig fritt i områdena tisdag–fredag och på midsommarveckan måndag–torsdag kl. 12–16 (6.6–22.6.2023).

Verksamheten arrangeras i samarbete med Borgånejdens musikinstitut och Stiftelsen för Konstfabriken.

På gården vid Gamla Kaplansgården arrangeras det i juni verkstäder för hela familjen med teman Blomsterbuffé och Glasskiosk. Gårdsbyggnaden kommer i juni–juli att ha verkstäder där man kan pyssla på egen hand. I juli och augusti kan man i Holmska gårdens bod uppleva dockteater Ofelias föreställningar ”Tyttö, joka ei tiennyt nimeään” (Flickan som inte visste sitt namn) och ”Nimbus vikarens dagdröm”.

Stadens utställningslokaler och museer håller öppet hela sommaren. Borgå konsthall och Galleri Gamla Kaplansgården har fritt inträde. 

Bibliotek  

I barnbiblioteket i huvudbiblioteket arrangeras på sommarlovets andra vecka den 12–16 juni ett dagläger för elever i åk 1 och 2. På lägret spelar vi, berättar historier och skapar ett eget spel för lägrets deltagare. På lägret bekantar vi också på apparater i bibliotekets verkstad och möjligheter som de ger. 

Under daglägret öppnas dörrarna kl. 8 varje morgon. Den egentliga programtiden är kl. 9-15. Lägerdagarna avslutas kl. 16.

Deltagaravgift: 60 euro, inkl. lägermaterial, lunch i bibliotekets kafé, mellanmål och olycksfallsförsäkring under lägret (endast för Borgåbor).

Biblioteken har öppet hela sommaren och även bokbussen betjänar på sommaren.

Man kan komma till biblioteket för att läsa böcker eller tidningar, spela brädspel eller datorspel. I biblioteket kan man låna böcker och filmer, i huvudbiblioteket också brädspel och olika motionsredskap.

Biblioteket arrangerar på sommaren pop up-verksamhet till barn, såsom utomhusspel- och pysselstunder. Om dessa informeras på bibliotekets webbsidor och kanaler i sociala medier. 

Ungdoms- och idrottstjänster  

Borgå stads idrottstjänster arrangerar i omgivningen av Aurorahallen och Idrottshallen redan bekanta idrottsläger för skolelever i åldern 7–11 år. På lägren som huvudsakligen arrangeras utomhus bekantar man sig med olika idrottsgrenar.

I idrottsäventyren rör man sig i naturen och klättrar i slalomcentret i Kokon.

På tisdag 20.6 kan man bekanta sig med Aqua Wibit Track-banan i simhallen. På Wibitbanan kan du klättra, klara hinder och åka en rutschkana.

Idrottstjänsternas utflykter görs i år till Tallmo klätterpark, Duudsonit Activity Park i Esbo och i augusti till Superpark i Vanda. Anmälan till alla dessa aktiviteter görs på förhand på webbsidor.  

Idrotts- och ungdomstjänsterna rör unga i juni på onsdagar kl. 15–17. Objekten är i år Kulloon koulus plan, Kerko föreningshus gård och Sannäs skolas gård. I evenemanget kan man bekanta sig med Idrottsvagnens mångsidiga redskap, även ungdomstjänsternas Limo-bil finns på plats. Reservation för väderförhållanden.  

Populära dagläger arrangeras till elever i åk 3 och uppåt i tre ungdomsgårdar Zentra, Gammelbacka och Vårberga samt på idrottsplatserna i närområdet. Lägrens teman är i år bland annat skejtning och scooteråkning, tv-serien Suurmestarit, djur och olika spel.

På veckan 25 kan unga bekanta sig med tekniker i olika slöjdfärdigheter i de kreativa verkstäderna i Konstfabrikens Studio och framställa självgjorda produkter under ledning av ungdomsarbetarna Susanna Eklund och Johanna Sjöblom.

Ungdomstjänsterna gör i juli utflykter till evenemanget Pride i Helsingfors och i augusti till frisbeegolfparken i Heinola.

Graffitiverkstäderna som arrangeras i augusti bjuder unga på möjlighet att bekanta sig med hur man målar graffiti. I verkstaden skapas det en graffitimålning på innerväggen i en skejthall som öppnas på hösten. På fredagen den 4 augusti arrangeras det från kl. 20 nattbasket på AE-koulus gård i samarbete med idrottstjänsterna.

Ungdomstjänsternas Limo-bil är i trafiken på sommaren. Ungdomsarbetarna rör sig runtomkring i Borgå och möter unga från olika delar av staden och utanför centrum. Ungdomsarbetarna kommer med många slags sysslor.

På onsdagar rör ungdomstjänsternas Limo-bil sig i Borgås närbyar, på torsdagar grillar vi tillsammans och på fredagar arrangeras det olika tävlingar och turneringar.

Det mobila ungdomsarbetet kan kontaktas per telefon: 040 192 8728 eller via sociala medier: Instagram: nuortenporvoo.deungasborga eller SnapChat: liikkuvanuoriso.

Konstskolan  

Borgå konstskola erbjuder på sommaren en tre veckors heldagsläger Sommarkonstikas på veckorna 23–25.

Familjerna kan välja hur många veckor barnet deltar i Sommarkonstikas. Priserna graderas enligt antalet deltagandeveckor (95 €/180 €/255 €). Anmälan till Konstskolans Sommarkonstikas ska göras senast före utgången av maj konstikas@porvoo.fi.

Utöver Sommarkonstikas kan man på sommarlovets första vecka 5–8.6 skapa en egen drömhäst och redskap till den på kortkursen Rotukepparit som är avsedd för barn i skolåldern.

Den 13–14 juni kl. 10–14.15 arrangeras det i Konstskolan en dockverkstad för barnet och föräldern. I verkstaden får barnet planera en teaterdocka och göra den tillsammans med föräldern, mor- eller farföräldern eller någon annan närstående vuxen med handledning av handledare.

Handledaren är dockteaterkonstnär Iida Vanttaja och dessutom hjälper en assistent från Konstskolan till i verkstaden. Barn över 12 år kan också delta utan föräldrar. Anmälningar senast 12.5 och ytterligare upplysningar per e-post: taidekoulu@porvoo.fi . Verkstadens pris är 80 €/person eller 140 € per barn-vuxen–par. I priset ingår materialen.