Hoppa till innehåll

Sommarläskampanjens fantastiska resultat – skoleleverna läste 18 661 böcker under sommaren! 

Sommarläskampanjen i Borgå, som anordnades för tredje gången, har hittat sin plats som sommarsyssla för lågstadieelever i Borgå. Det är klart att skoleleverna i Borgå tycker om att läsa, eftersom Sommarläskampanjens resultat har förbättrats varje år.

Under Sommarläskampanjen 2022 lästes 13 132 böcker, men i år är antalet böcker som skoleleverna läste helt bländande fantastiskt. Under sommaren har lågstadieeleverna i Borgå läst sammanlagt 18 661 böcker! 

– Sommarläskampanjens popularitet och etablering som en del av skolelevernas sommar har synts i bibliotekets verksamhet. Familjerna har varit ute tillsammans och letat efter meningsfull läsning, och kampanjens bokformulär har varit efterfrågade hela sommaren, berättar Catharina Latvala, servicechef på stadsbiblioteket. 

Stöd från hemmen viktigt

Sommarläskampanjens viktigaste mål har också i år varit att inspirera och uppmuntra barn in i böckernas och berättelsernas värld samt att göra läsning till en trevlig syssla för sommarlovsdagar.  

– Stödet och deltagandet från hemmen har varit av största vikt för kampanjens framgång.  Arbetsgruppen för Sommarläskampanjen vill därför varmt tacka familjer i Borgå för att de har varit med och uppmuntrat barn att fördjupa sig i berättelser under sommaren, berättar Borgå stads läsagent, klasslärare Sanna Paljakka.  

Under denna vecka har alla lågstadier i Borgå firat läsfest för att fira slutet av Sommarläskampanjen. Under läsfesten belönas de klasser som deltagit i kampanjen med diplom, och alla elever erbjuds glass. Föräldraföreningar i Borgå rf har donerat en bok till varje skola för att locka elever till fortsatt läsning och berättelser. 

I kampanjen deltog även några högstadieelever

Arrangörerna av Sommarläskampanjen är mycket glada att alla finsk- och svenskspråkiga lågstadier deltog i kampanjen för andra året i rad. Man kan alltså genuint tala om Borgå Sommarläskampanj. 

– Gällande årets kampanj skulle man kunna nämna att även några högstadieelever från Albert Edelfeltin koulu var med. Kanske utvecklar vi Sommarläskampanjen under de kommande åren så att den riktar sig också till högskoleelever, funderar läsagent Paljakka. 

Sommarläskampanjen anordnas igen nästa år, men det lönar sig att fortsätta läsa året om.