Hoppa till innehåll

Staden bjuder på fröjdefull och mångsidig höstlovsverksamhet för skolelever och familjer

Borgå stads kultur- och fritidstjänster ordnar varierande verksamhet för skolelever och familjer under höstlovet den 14–18 oktober. Programmet ordnas med beaktande av säkerheten. I praktiken betyder detta bl.a. effektiverad städning för att upprätthålla god hygien. I några fall är antalet deltagare begränsat för att säkerhetsavstånden kan hållas. Staden följer coronaläget och programmet ändras vid behov.

Borgå stads kultur- och fritidstjänster ordnar varierande verksamhet för skolelever och familjer under höstlovet den 14–18 oktober. Programmet ordnas med beaktande av säkerheten. I praktiken betyder detta bl.a. effektiverad städning för att upprätthålla god hygien. I några fall är antalet deltagare begränsat för att säkerhetsavstånden kan hållas. Staden följer coronaläget och programmet ändras vid behov.

Ta del av programmet

Skoleleverna kan från onsdag till fredag kl. 10–16 delta i Ungas Borgå-aktivitetsdagar i ungdomslokalen Zentra. Dagarnas program innehåller aktiviteter för motionsintresserade, spel, pyssel och mycket annat roligt. Programmet är avgiftsfritt.

Från onsdag till fredag kan 13–17-åringar som är intresserade av HLBTIQA-teman och övervägande av normer delta i ett läger med regnbågstema i Anjala lägergård. På lägret bekantar man sig med nya vänner, diskuterar, spelar och dryftar tillsammans på identiteternas mångfald och hur varje individ är värdefull som just sådan som hen är.

Deltagaravgiften 50 euro inkluderar lägermaterial, måltider och olycksfallsförsäkring (bara för Borgåbor) under lägret.

På torsdag blir Monttu i Zentra en spelgrotta när höstlovsevenemanget LANIT går av stapeln. I evenemanget får 13-åriga och äldre spela med datorer, konsoler eller varför inte brädspel hela natten! Deltagaravgiften 5 euro.

Öppna höstlovskvällar för högstadieelever slutar med evenemanget Zentra-Punk på lördag. Flera punkband med unga musiker spelar under kvällen. De ger publiken ett brett tvärsnitt av denna kraftfulla subkultur där gemenskapsandan har en stor roll. Kvällen är avgiftsfri.

Att prova på något nytt ger glädje för hela familjen

På onsdag klockan 11–12.30 får skoleleverna prova på olika bollspel i Bollspellandet som ordnas i Kokonhallen. Till buds står bl.a. basketboll, innebandy, pingis och pickleball. I Kokon Action som ordnas genast därefter kl. 13–15 bjuds det på orientering, äventyrsbana och motion i naturen. Likadant program ordnas i Hornhattula Action på fredag klockan 10–12.  På onsdag kan hela familjen bekanta sig med terrängcykling kl. 17–19.30. Programmet innehåller en terrängcykeltur på cirka 10 kilometer i den närliggande terrängen.

Kokonhallens Idrottsland erbjuder motionsverksamhet för barnen på torsdag kl. 11–12.30. I Kokonhallen finns det olika redskap med vilka man kan utöva sport under kontroll men det ges ingen handledning. Under 7-åriga kan delta endast tillsammans med en vuxen.

Reflexäventyret på torsdagskvällen kl. 18–20 är för hela familjen. Äventyret startar på området mellan Aurorahallen och friluftsbadet. 

I simhallen kan man testa en lustig Wibit Aqua Track-bana på fredag klockan 10–15. Wibit är hinderbanor, rutschbackar, klättrande och annat skoj för simkunniga barn och vuxna. Normal simhallsavgift gäller. På banan kan man ha det roligt under två timmar, sedan blir det andras tur. 

Skridskoåkning för allmänheten ordnas i Ishallen på onsdag, torsdag och fredag klockan 12–14 (utan klubbar). Ungdomsishallen där man får använda klubbar är öppen på torsdag och fredag kl. 10–12.

Sagor och figurer vaknar till liv i verkstaden, på nätet och på biograf

Skolelever i åk 4–6 får bekanta sig med stop motion-animationsteknik i en tvådagars verkstad i Konstfabrikens Studio på onsdag och torsdag. I verkstaden gör man cut out-animationsfigurer som vaknar till liv i korta animationsfilmer. Verkstaden hålls på båda dagar klockan 10–13, avgiften är 6 euro.

På torsdag klockan 13 får hela familjen gå på bio och se filmen Pelle Svanslös mot ett reducerat pris på 4 €/biljett. Filmens åldersrekommendation är 7 år, i vuxen sällskap 4 år. Visningarna är på finska och svenska.

På onsdag klockan 9 kan man följa sagostunder på Borgå stads YouTube-kanal från Runebergs hem när museipersonalen läser ur boken Hundbackens Marta och Runeberg. Sagostunderna ordnas på både finska och svenska.

Eftersom Satu har sin namnsdag 18.10 i den finskspråkiga kalendern ordnas det i Runebergs hem samma dag en sagodag, då barnfamiljerna är välkomna att lyssna på sagor i författarens hem. Sagostunderna ordnas på finska klockan 14 och på svenska klockan 15. Avgiftsfri.

Ytterligare information:

Mila Eriksson, ungdomstjänsterna
tfn 0400 998 294
mila.eriksson@porvoo.fi

Päivi Häkkinen, idrottstjänster
tfn 040 566 1049
paivi.hakkinen@porvoo.fi

Miira Holländer, kulturtjänster
tfn 040 527 2647
miira.hollander@porvoo.fi