Hoppa till innehåll

Stadsdirektörens uppdaterade budgetförslag: Ekonomin kommer att ha underskott redan år 2024, anpassningsåtgärder behövs

Borgå stads ekonomi försvagas år 2024 mer än det uppskattades i stadsdirektörens ursprungliga budgetförslag den 17 oktober. Skatteförvaltningen har efter detta publicerat förhandsbesked om samfundsbeskattningen och de visar att Borgå stads skatteintäkter minskar till 32 miljoner euro från den tidigare uppskattade 39 miljoner euro. Stadsdirektör Jukka-Pekka Ujula har uppdaterat sitt budgetförslag utifrån de förändrade uppgifterna.

Porvoon kaupungin tunnus.

– Detta innebär att vi förväntar att stadens ekonomi får ett litet underskott redan år 2024 när vi tidigare förutsåg ett lindrigt överskott, berättar stadsdirektör Jukka-Pekka Ujula.

– Den största utmaningen är fortfarande långtidsutsikterna från år 2026, då stadens ekonomi kommer att tydligt försvagas.

Enligt stadsdirektörens uppdaterade budgetförslag är stadens underskott år 2024 cirka en miljon euro, år 2025 cirka fem miljoner euro och år 2026 cirka tjugo miljoner euro.

Riktade investeringar förutsätter också strukturella ändringar

Ett bindande mål som har tillagts till stadsdirektörens uppdaterade budgetförslag är upprättande av ett produktivitetsprogram under år 2024. Till budgetförslaget har det också tillagts en skolspecifik prognos för utvecklingen av elevantalen i staden ända till år 2030 och kostnadsuppgifter om skolor och daghem.

– Invånarnas servicebehov förändras och staden förändras i samband med det. Staden växer fortfarande men dess befolkning blir äldre. Att årskullar som föds blir mindre syns samtidigt också i Borgå. Till exempel antalet barn i grundläggande utbildning minskar uppskattningsvis med tusen barn, m.a.o. nästan 20 procent, fram till år 2030, fortsätter Ujula.

– De lagstadgade tjänsterna produceras också i fortsättningen högklassigt men förändringen i servicebehovet förutsätter också strukturella ändringar. Produktiviteten kan förbättras på stadens alla sektorer men den största verksamhetsvolymen finns på sektorn för växande och lärande som utgör cirka hälften av stadens utgifter.

Stadsdirektörens uppdaterade budgetförslag för år 2023 innehåller dessutom några korrigeringar av teknisk karaktär i budgettexter och i personalplanen.

Stadsstyrelsen behandlar stadsdirektörens budgetförslag den 6 november och fullmäktige beslutar om budgeten i sitt möte i november.