Hoppa till innehåll

Stadsfullmäktiges beslut 25.10.2023

Porvoon kehäsymboli.

Avtal om ett gemensamt organ för att sköta arbets- och näringsuppgifter

Stadsfullmäktige beslutade enhälligt att avtalsutkastet godkänns och att en anmälan görs till Arbets- och näringsministeriet på basis av det senast 27.10. Anmälan innehåller också planen för ordnande av tjänsterna för Borgå sysselsättningsområde samt en anmälan om att lokalerna för de nuvarande AN-tjänsterna inte mottas. Avtalet ingås mellan de kommuner i Östra Nyland som har godkänt avtalet före 20.10, förutsatt att de kommuner som har godkänt avtalet bildar ett geografiskt enhetligt område. Stadsdirektören befullmäktigades göra sådana ändringar i avtalet som direkt beror på sammansättningen av de kommuner som ansluter sig till avtalet.

Om andra kommuner ansluter sig till avtalet träder ett gemensamt avtal i kraft när alla parter har undertecknat avtalet och stadsrådet har godkänt det. Avtalet gäller tills vidare. Stadsstyrelsen beslutar vid behov om andra mindre ändringar i avtalet än sådana som görs enligt den ovan för stadsdirektören givna behörigheten samt om andra eventuella verkställighetsåtgärder för detta beslut.

Städerna Borgå och Lovisa och kommunerna Sibbo, Askola, Mörskom, Pukkila och Lappträsk ha förberett ett gemensamt sysselsättningsområde. Beredningen anknyter till AN24-reformen där ansvaret för arbetskraftsservicen för arbetssökande, företag och andra arbetsgivare överförs från staten till kommunerna den 1 januari 2025. Kommunerna ska senast 31.10.2023 tillställa arbets- och näringsministeriet sina samarbetsavtal.

Fullmäktige i Askola, Lappträsk, Lovisa och Pukkila har godkänt avtalet. Kommunfullmäktige i Mörskom godkände inte avtalet. Sibbo kommunstyrelse godkände inte avtalet. Kommunfullmäktige behandlar ärendet 30.10.2023.

Befrielse från förtroendeuppdrag

Stadsfullmäktige beslutade enhälligt bevilja Anette Karlsson befrielse från uppdragen som 2. vice ordförande och ledamot i stadsstyrelsen. Stadsfullmäktige beslutade välja Matti Valasti som 2. vice ordförande i stadsstyrelsen och Vilhemiina Eskola som ny ledamot i stadsstyrelsen.

Stadsfullmäktige beslutade enhälligt bevilja Mikko Valtonen befrielse från uppdragen som 2. vice ordförande i stadsfullmäktige och välja Marianne Korpi som 2. vice ordförande i stadsfullmäktige.

Stadsfullmäktige beslutade enhälligt bevilja Marianne Korpi befrielse från uppdraget som ersättare i stadsstyrelsen och välja Riitta Ahola i stället för henne.

Stadsfullmäktige beslutade enhälligt bevilja Vilhelmiina Eskola befrielse från uppdraget som ledamot i nämnden för växande och lärande och välja Tuula Martin i stället för henne. Krista Virta valdes till ny ersättare.

Stadsfullmäktige beslutade enhälligt bevilja Emilia Matsson Nortamo befrielse från uppdraget som vice ordförande i livskraftsnämnden. Stadsfullmäktige beslutade välja Charlotta Savin som vice ordförande i livskraftsnämnden och Pia Sågbom som ny ledamot i livskraftsnämnden.

Stadsfullmäktige beslutade enhälligt välja Aino Kylätasku som nämndeman i tingsrätten i östra Nyland. Stadsfullmäktiges beslut om den nya nämndemannen meddelas tingsrätten.

Övriga ärenden

I de övriga ärendena beslutade stadsfullmäktige enhälligt enligt beslutsförslagen.