Hoppa till innehåll

Stadsstyrelsen behandlar grundandet av Borgå sysselsättningsområde

Avtalsdokument som rör grundandet av Borgå sysselsättningsområde kommer behandlas av Borgå stadsstyrelse och fullmäktige. Stadsstyrelsen i Borgå behandlar utkastet till avtal mellan kommunerna och planen för ordnande av arbetskraftsservice på sitt möte den 16 oktober. Avsikten är att stadsfullmäktige beslutar om ärendet vid sitt möte den 25 oktober.

Porvoon kaupungin tunnus.

Enligt lagen om reformen av arbets- och näringstjänsterna bör kommunerna avtala om bildandet av sysselsättningsområden samt meddela om detta till arbets- och näringsministeriet före slutet av oktober 2023.
Samtidigt är avsikten att staden meddelar arbets- och näringsministeriet att den inte tänker ta i bruk de nuvarande lokalerna för Nylands AN-byrås verksamhetsställe i Borgå, vilka finns på Mannerheimgatan.
– AN-byråns utrymmen är inte ändamålsändliga för det nya sysselsättningsområdets verksamhet. Vi utreder som bäst alternativ för lokaler som skulle bättre svara på sysselsättningsområdets behov, berättar biträdande stadsdirektör Fredrick von Schoultz.
Reformen av arbets- och näringstjänsterna betyder att ansvaret för ordnande av sysselsättningstjänster överförs till den lokala nivån från början av år 2025. Borgå stad har med stöd av lagen om ordnande av arbetskraftsservice rätt att självständigt ordna arbetskraftstjänster till sina invånare, då arbetskraften i området uppgår till över 20 000 personer. De andra kommunerna och städerna i närområdet får enligt lagen inte ordna arbets- och näringstjänster (AN-tjänster) självständigt och därför har man i Borgå och Lovisa samt i Sibbo, Askola, Mörskom, Pukkila och Lappträsk utrett om de kan bilda ett gemensamt sysselsättningsområde.
Stadsstyrelsen i Borgå sände avtalsutkastet om grundande av sysselsättningsområde den 19 juni för godkännande till de andra kommunerna. Under tiden när beredningen har framskridit har avtalsutkastet och organiseringsplanen för tjänster vidare bearbetats utifrån kommunernas kommentarer.
Enligt avtalsutkastet ska städer och kommuner i östra Nyland bilda ett samarbetsområde, dvs. ett sysselsättningsområde, för ordnande av arbetskraftsservice. Då Borgå stad sköter avtalsenliga uppgifter agerar staden som ansvarig kommun på det sätt som avses i kommunallagen.
Andra städer och kommuner har ombetts meddela om de godkänner avtalet senast den 20 oktober. Avtalet träder i kraft när alla parter har undertecknat det och statsrådet har godkänt det.
Ifall någon av städerna eller kommunerna inte godkänner avtalet inom utsatt tid, kommer avtalet ändras så att den motsvarar den nya situationen. Om det genom beslut från andra kommuner inte uppstår ett geografiskt enhetligt område på det sätt som lagstiftningen förutsätter, eller om andra kommuner inte deltar, lämnar Borgå stad meddelande till arbets- och näringsministeriet om ordnandet av tjänsterna inom stadens område.