Hoppa till innehåll

Stadsstyrelsens beslut 14.8.2023

Porvoon kehäsymboli.

Långfristigt lån, Affärsverket Borgå vatten

Stadsstyrelsen beslutade enhälligt bevilja Affärsverket Borgå vatten ett långfristigt lån på 6 miljoner euro.

I budgeten för år 2023 har staden berett sig på att Affärsverket Borgå vattens investeringar delvis finansieras med ett långfristigt lån som staden ger. Skulden amorteras årligen och staden tar ut en ränta enligt sin garanti- och utlåningspolicy. Lånetiden är tänkt att vara 20 år och lånet amorteras med jämna rater två gånger om året. Låneräntan binds för ett år i taget till genomsnittsräntan i stadens låneportfölj vid tidpunkten för bokslutet höjd med en marginal på 0,2 procent.

Företagshälsovårdstjänster

Borgå stadsfullmäktige har 22.2.2023 beslutat teckna aktier i Keski-Uudenmaan Työterveys Oy i en riktad aktieemission. Efter emissionen är Borgå stad delägare i bolaget med en ägarandel på 17,73 %. Staden får rätten att föreslå utnämningen av en styrelsemedlem i bolagsstämman. Målet med aktieemissionen är att bli delägare i Keski-Uudenmaan Työterveys Oy, och därmed upphandla företagshälsovårdstjänster för stadens personal som intressent. Affärsverksamheten hos den nuvarande tjänsteproducenten, Affärsverket Kungsvägens arbetshälsa, överlåts samtidigt till Keski-Uudenmaan Työterveys Oy.

Staden har förhandlat ett avtal om produktionen av tjänster med Keski-Uudenmaan Työterveys Ab. Avtalet motsvarar till sitt innehåll det nuvarande serviceavtalet med Kungsvägens arbetshälsa. Keski-Uudenman Työterveys Ab:s servicepriser är till vissa delar lägre än det nuvarande affärsverkets. Totala kostnaderna för avtalet är ca en miljon euro per år. Det slutliga priset beror på hur mycket tjänsterna används.

Stadsstyrelsen beslutade enhälligt godkänna avtalen och andra handlingar som gäller affärsöverlåtelsen av Affärsverket Kungsvägens arbetshälsa och personalens övergång. Chefen för anställningsärenden befullmäktigades att vid behov göra korrigeringar av teknisk karaktär i avtalet som gäller personalens övergång och finansdirektören att vid behov göra korrigeringar av teknisk karaktär i köpebrevet som gäller anläggningstillgångar och avtal.

Stadsstyrelsen beslutade ytterligare upphandla företagshälsovårdstjänsterna för Borgå stads personal från Keski-Uudenmaan Työterveys Ab. Stadsstyrelsen befullmäktigade förvaltningsdirektören att vid behov göra tekniska ändringar i avtalet. Markku Välimäki deltog inte i behandlingen av ärendet.

Verksamhetsstadgan för ungdomsfullmäktige, äldrerådet och handikapprådet

Stadsstyrelsen beslutade enhälligt godkänna verksamhetsstadgan för ungdomsfullmäktige, äldrerådet och handikapprådet.

Påverkansorganen har själv haft möjlighet att påverka i innehållet av deras verksamhetsstadga. Man har fört en aktiv förberedande diskussion med råden. Som resultat har man tillsammans med råden och de tjänsteinnehavare som bereder ärenden utarbetat förslag till nya verksamhetsstadgan.

När det gäller ungdomsfullmäktige överensstämmer förslaget med den nuvarande verksamhetsstadgan, förutom att den nedre åldersgränsen för valda medlemmar ändras till 13–19 år istället för 14–19 år, som använts tidigare. Förändringen motsvarar den nationella utvecklingen. Man har tillagt en ny bestämmelse i verksamhetsstadgan, nämligen möjligheten att utse en representant också i stadsstyrelsen.

För äldre- och handikappsråden gäller de mest väsentliga förändringarna ett förslag om det nya rådets medlemmar, som ges stadsstyrelsen. Man har dragit slutsatsen att det mångsidigaste och å andra sidan i praktiken bäst fungerande sättet att lägga fram ett förslag är att göra det i urvalsmötet, som det sittande rådet kallat samman. En annan betydande förändring gäller rådens mandatperiod. Man föreslår att perioden i fortsättningen är fyra år istället för det nuvarande två, och motsvarar stadsfullmäktiges mandatperiod.

Svar på fullmäktigemotion stöd till personalen inom småbarnspedagogiken för anskaffning av arbetskläder och -skor

Stadsstyrelsen beslutade enhälligt ge nämndens för växande och lärande förslag som sitt svar på Anette Karlssons motion och sänder svaret för kännedom till stadsfullmäktige.

Marianne Korpi föreslog att initiativförslaget på utbetalning av ett 100 euros kläd- och skobidrag åt personalen inom småbarnspedagogik godkänns och summan justeras i samband med år 2024 budgetprocess. Förslaget förföll i brist på understöd.

Övriga ärenden

I de övriga ärendena beslutade stadsstyrelsen enhälligt enligt beslutsförslagen.