Hoppa till innehåll

Stadsstyrelsens beslut 22.6.2020

Borgå stads kompletterande ansökning till kommunförsök med sysselsättning

Stadsstyrelsen beslutade enhälligt att Borgå stad lämnar in ansökan till kommunförsöket med sysselsättning och berättigar tjänsteinnehavarledningen att vid behov göra ändringar av teknisk karaktär i ansökan.

Stadsstyrelsen konstaterade att det med den kunskap som finns att få inte går att få en detaljerad uppfattning om innehållet i den separata lagstiftningen som reglerar sysselsättningsförsöket eller om personalresurser som övergår från staten till kommunens arbetsledning. Det är fråga om ökande av kommunens lagstadgade uppgifter och ärendet är av en stor principiell och praktisk betydelse. På grund av detta måste man förutsätta att tillräckliga inflytandemöjligheter säkras till kommuner som har sökt till försöket när lagen och därtill hörande tekniska definitioner och beräkningsgrunder bereds. Följande principer och planer för försökets olika delområden måste vara definierade tillräckligt noggrant innan lagförslaget sänds på remiss: principer för resursallokering i försöket och upphandlingssamarbetet med NTM-centralerna, preciseringar i arbetsfördelningen i arbetslöshetsskyddet och rådgivningen mellan kommunen och staten, säkerställande av smidigheten i processen med anmälning som arbetssökande mellan arbets- och näringsbyrån och försöksregioner samt riktande av arbets- och näringsbyråernas arbetsgivarsamarbete till försöksregionernas kunder.

Nina Uski deltog inte i behandlingen av ärendet.

Anvisningar för upprättande av förslag till budget och ekonomiplan för åren 2021–2023 samt budgetram för år 2021

Stadsstyrelsen beslutade enhälligt godkänna anvisningarna för upprättande av förslag till budget och ekonomiplan 2021–2023 och budgetramen för 2021. Stadsstyrelsen beslutade sända budgetramen till stadsfullmäktige för kännedom.

Ingen indikator visar att stadens ekonomi är i balans under ramåren. I budgetramen är årsbidraget cirka 6,2 miljoner euro och resultatet cirka -17,8 miljoner euro. Det kumulativa finansieringsunderskottet är åren 2021–2023 cirka -97 miljoner euro. I budgetberedningen måste stadens ekonomi balanseras märkbart genom att minska på utgifter, senarelägga investeringar, höja skatter och/eller genom låneupptagning.

Upphävande av särskilda befogenheter

Stadsstyrelsen beslutade enhälligt att de särskilda befogenheterna som togs i bruk genom dess beslut 13.3.2020 upphör att gälla. Beslutet om att de särskilda befogenheterna upphör att gälla träder i kraft med omedelbar verkan.

Stadsstyrelsen beslutade 13.3.2020 om ibruktagande av särskilda befogenheter enligt 73 § i Borgås förvaltningsstadga för hantering av de följder som exceptionella förhållanden orsakade av coronavirusepidemin hade. Med stöd av särskilda befogenheter har stadsdirektören haft möjlighet att fatta behövliga beslut för tryggande av basservice och undanröjande av störningssituationen.

Stadsdirektören har kunnat utöva särskilda befogenheter vid möten som ledningsgruppen för exceptionella förhållanden håller utifrån förslag som gruppens ledamöter har lagt fram. Ledningsgruppen har bildats av stadens ledningsgrupp som är stärkt med sakkunnigledamöter som bl.a. har haft medicinsk specialkompetens.

Jukka-Pekka Ujula deltog inte i behandlingen av ärendet.

Val av stadens representant till Eteva samkommuns samkommunstämma

Stadsstyrelsen beslutade enhälligt välja förvaltningschef Salla Paavilainen som representant för samkommunstämman. Eteva samkommun har sin följande samkommunstämma 30.6.2020

Övriga ärenden

I de övriga ärendena beslutade stadsstyrelsen enhälligt enligt beslutsförslagen