Hoppa till innehåll

Stadsstyrelsens beslut 4.3.2024

Porvoon kehäsymboli.

Val av stadsdirektör

Ordförande Jorma Wiitakorpi föreslog att avdelningschef/överdirektör ekonomie magister Jani Pitkäniemi väljs till stadsdirektör i Borgå stad. Johan Söderberg föreslog att kommundirektör, magister i gymnastik- och idrottsvetenskaper, Robert Nyman väljs till stadsdirektör i Borgå stad.

Stadsstyrelsen beslutade med rösterna 11 (Elin Blomqvist-Valtonen, Vilhelmiina Eskola, Johnny Holmström, Eeva Puromies, Sami Ryynänen, Kevin Servin, Frida Sigfrids, Nina Uski, Mikko Valtonen, Markku Välimäki, Jorma Wiitakorpi) – 2 (Gia Mellin-Kranck, Johan Söderberg) föreslå för stadsfullmäktige att fullmäktige väljer avdelningschef/överdirektör ekonomie magister Jani Pitkäniemi till stadsdirektör i Borgå stad.

Anu Kalliosaari var sekreterare. De andra tjänsteinnehavare deltog inte i behandlingen av ärendet.

Reservering av en företagstomt, Hornhattula 638-23-390-1

Stadsstyrelsen beslutade att Borgå stad reserverar tomten 638-23-390-1 på området för detaljplanen (DP 541) med namnet Infartsparkering och ABC till Osuuskauppa Varuboden-Osla Handelslag. Detta beslut gäller i 8 månader från att ha vunnit laga kraft. Borgå stad tar ut en reserveringsavgift på 600 euro efter att detta beslut har vunnit laga kraft.

Kevin Servin föreslog att stadsstyrelsen inte godkänner reservering av tomten. Förslaget förföll i brist på understöd. Kevin Servin anmälde avvikande mening.

Godkännande av projektplanen för Kvarnbackens skola

Stadsstyrelsen beslutade enhälligt godkänna projektplanen för förskolan i Kvarnbackens skola i fråga om etapp 1, så att tillbyggnaden byggs enligt alternativ tre (VE3) i projektplanen. När det gäller etapp 2 fattas ett eventuellt byggbeslut utifrån separat beredning.

Kokon idrottscentrum

Stadsstyrelsen beslutade enhälligt be nämnden för växande och lärande, stadsutvecklingsnämnden och livskraftsnämnden om utlåtande om planerna för Kokon idrottscentrum ur perspektivet för varje nämnds verksamhetsområde senast 19.3.2024. Olika alternativ gäller referensplaner i projekt- och detaljplaneskedet, som ännu inte tar ställning till t ex placeringen av fönster och dörrar. Synpunkter på detaljer tas i beaktandet i planeringsskedet av byggnaden.

Stadsstyrelsen befullmäktigade tjänsteinnehavarledningen att ingå ett avtal med Kokonniemi liikuntakeskus Oy om bolagets uppgifter från och med 15.3.2024 ända till att fullmäktige har beslutat om fortsättandet av Kokon idrottscentrums byggnadsprojekt.

Johnny Holmström, Markku Välimäki och Jorma Wiitakorpi deltog inte i behandlingen av ärendet på grund av samfundsjävet.

Johan Söderberg gjorde ett ändringsförslag. Förslaget förföll i brist på understöd.

Delegeringsbesluten

Ärendet togs bort från föredragningslistan.

Övriga ärenden

I de övriga ärendena beslutade stadsstyrelsen enligt beslutsförslagen.