Hoppa till innehåll

Stadsstyrelsens beslut 6.6.2022

Porvoon kaupungin tunnus.

Stadens organisationsförändring

Stadsstyrelsen beslutade efter omröstningar föreslå stadsfullmäktige att beredningen av Borgå stads organisationsreform fortsätts. Stadsstyrelsen beslutade enhälligt godkänna två ändringar till stadsdirektörens förslag:

  • Ungdomstjänsterna flyttas till sektorn för livskraft från sektorn för växande och lärande.
  • Idrottens tekniska stödtjänster och underhållet och förvaltningen av idrottsbyggnader placeras inom sektorn för livskraft och de bildar en helhet med idrottens kärntjänster liksom de är i Borgå stads nuvarande organisation.

    Eftersom helheten för Kokon snart övergår till projektplaneringsskedet och många idrottslokaler ersätts med nya och moderna fastigheter inom några år, är det för tillfället inte ändamålsenligt att ändra på förvaltningsmodellen för idrottslokalerna. Däremot borde den nya koncernsektionen tillsammans med utvecklingsbolaget för Kokon och idrottstjänsterna utarbeta en flexibel och aktuell modell för hur idrottslokalerna sköts och vem som i framtiden har ansvaret för fastighetsunderhållet och den tekniska funktionaliteten. Dessutom ska det utarbetas en detaljerad konsekvensbedömning innan det fattas beslut om den nya förvaltningsmodellen för idrottsverksamheten. Besluten om den nya förvaltningsmodellen fattas under år 2023, och modellen träder i kraft senast i början av räkenskapsperioden 2024.

Stadsstyrelsen godkände inte följande förslag:

  • Sami Ryynänen föreslog att den grundläggande konstundervisningen och fritt bildningsarbete placeras inom sektorn för växande och lärande. I omröstningen vann stadsdirektörens förslag över Ryynänens förslag med rösterna 8 (Elin Blomqvist-Valtonen, Tuuli Hirvilammi, Nea Hjelt, Johnny Holmström, Kevin Servin, Frida Sigfrids, Nina Uski, Jorma Wiitakorpi) – 5 (Anette Karlsson, Bodil Lund, Sami Ryynänen, Johan Söderberg, Matti Valasti).
  • Bodil Lund föreslog Bodil Lund föreslog att en kultursektion inrättas under livskraftsnämnden. I omröstningen vann stadsdirektörens förslag över Lunds förslag med rösterna 10 (Elin Blomqvist-Valtonen, Nea Hjelt, Johnny Holmström, Anette Karlsson, Sami Ryynänen, Kevin Servin, Johan Söderberg, Nina Uski, Matti Valasti, Jorma Wiitakorpi) – 3 (Tuuli Hirvilammi, Bodil Lund, Frida Sigfrids).

Under behandlingen av ärendet föreslog Johnny Holmström att ärendet återremitteras för ny beredning. Efter omröstning beslutade stadsstyrelsen fortsätta behandlingen av ärendet med rösterna 11 (Elin Blomqvist-Valtonen, Tuuli Hirvilammi, Nea Hjelt, Anette Karlsson, Bodil Lund, Frida Sigfrids, Sami Ryynänen, Kevin Servin, Nina Uski, Matti Valasti, Jorma Wiitakorpi) – 2 (Johnny Holmström, Johan Söderberg). Johnny Holmström och Johan Söderberg lämnade en protokollsanteckning i ärendet.

Anvisningar för upprättande av förslag till budget och ekonomiplan för åren 2023-2025 och budgetram för år 2023

Stadsstyrelsen beslutade enhälligt återremittera ärendet för ny beredning.

Reservering av företagstomt, Kungsporten, södra området

Stadsstyrelsen beslutade enhälligt att att Borgå stad reserverar Sjaelso Finland Oy tomten 7 i kvarteret 2001 inom området för detaljplanen Kungsporten, södra området (DP 433). Detta reserveringsbeslut är i kraft i 8 månader efter att beslutet har vunnit laga kraft. Staden tar ut en reserveringsavgift på 600 euro efter att detta beslut har vunnit laga kraft.

Reservering av bostadstomter, Institutgränd 1

Stadsstyrelsen beslutade enhälligt att Borgå stad reserverar Aktorus Asunnot Oy tomterna 1 och 2 inom området för detaljplanen Institutgränd 1 (DP 544). Detta reserveringsbeslut är i kraft i 8 månader efter att beslutet har vunnit laga kraft. Staden tar ut en reserveringsavgift på 12 000 euro efter det att detta beslut har vunnit laga kraft.

Val av representant till Eteva samkommuns samkommunstämma 17.6.2022

Eteva samkommun har en samkommunstämma 17.6.2022.

Stadsstyrelsen beslutade enhälligt välja Johanna Aaltonen som Borgå stads representant till samkommunstämman. Stadsstyrelsen gav vid mötet direktiv och vägledning för representanten vid samkommunstämman.

Ändringar i affärsverket Kungsvägens arbetshälsas verksamhet efter år 2023

Stadsstyrelsen beslutade enhälligt anteckna besluten av Sibbo kommun och Östra Nylands välfärdsområde för kännedom och beslutade avbryta beredningen av bolagiseringen tills vidare.

Mikaela Nylander, Frida Sigfrids, Kevin Servin och Markku Välimäki deltog inte i behandlingen av ärendet.

Sibbo kommun har 11.4.2022 beslutat godkänna slutsatserna i utredningen av produceringen av företagshälsovårdstjänster i östra Nyland och föreslår sitt fullmäktige att bolaget bildas tillsammans med Borgå stad och Östra Nylands välfärdsområde. Styrelsen för Östra Nylands välfärdsområde har däremot vid sitt möte 19.5.2022 beslutat att välfärdsområdet kommer att upphandla företagshälsovårdstjänsterna genom en konkurrensutsättning.

När det allmänna ansvaret för ordnande av företagshälsovården 1.1.2023 övergår till välfärdsområdet och affärsverkets nuvarande kundantal minskar är det efter välfärdsområdets beslut inte längre ändamålsenligt att omedelbart fortsätta bilda bolaget. Samarbetet med Sibbo kommun fortsätter inom ramen av det nuvarande affärsverket som förvaltas gemensamt. Affärsverket vidtar de nödvändiga åtgärderna för att anordnandeansvaret, social- och hälsovårdssektorn och Räddningsverket i Östra Nyland tas bort från den nuvarande verksamheten. Samtidigt utreds affärsverkets roll som eventuell producent av företagshälsovårdstjänster för stadskoncernen. Affärsverket har som avsikt att under juni månad, med ett separat beslut, att säga upp verksamheten det har organiseringsansvar för. Verksamheten sägs upp i de delar som det behövs.

Övriga ärenden

I de övriga ärendena beslutade stadsstyrelsen enhälligt enligt beslutsförslagen.