Hoppa till innehåll

Stadsutvecklingsnämnden behandlar undantag från skyddsbestämmelsen för Ånäshallen

Stadsutvecklingsnämnden behandlar på sitt möte den 1 mars undantag från detaljplanens skyddsbeteckning som gäller Ånäshallen. Det föreslås att nämnden godkänner undantaget från skyddsbestämmelsen för Ånäshallen. NTM-centralen och Borgå museum ser inget hinder för undantaget.

– Ånäshallen har skyddats i detaljplanen, vilket betyder att byggnaden inte får rivas. Byggnaden är i dålig kondition och staden har inget vettigt bruk för den. För att det skulle bli möjligt att söka rivningstillstånd söker Ånäshallens ägare, Borgå stads lokalitetsledning, hos stadsutvecklingsnämnden ett undantag från skyddsbestämmelsen i detaljplanen. Om undantaget från skyddsbestämmelsen godkänns, kan man hos byggnadstillsynen söka rivningstillstånd för byggnaden, berättar planläggare Pekka Mikkola.

Byggnaden som är känd som Ånäshallen var ursprungligen en möbelfabrik. Under de senaste årtiondena har den använts som idrottslokal och gröndepå. Byggnaden står huvudsakligen tom men används fortfarande delvis som gröndepå. Ånäshallen skyddades ursprungligen i detaljplan från år 1985 på grund av dess betydelse för stadsbilden och kulturhistorien. Skyddsbeteckningen hölls också i detaljplanen som godkändes år 2003.

I beredningen konstateras att när man beaktar byggnadens försämrade kondition, den stora renoveringsskulden, osäkerheten om byggnaden kan renoveras så, att den blir sund och trygg och dessutom svårigheten att anvisa vettigt bruk för byggnaden är det möjligt att föreslå att stadsutvecklingsnämnden beslutar om undantag.

NTM-centralen och Borgå museum ser inget hinder för undantaget

Borgå har begärt utlåtanden om undantag från skyddsbestämmelsen av Närings-, trafik- och miljöcentralen i Nyland (NTM-centralen) och Borgå museum. I de båda utlåtandena kommer man till slutsatsen att det inte finns hinder för undantaget från skyddsbestämmelsen.

I utlåtandena poängteras det ändå att byggnaden har lokal betydelse för industriell historia och vyn. Den f.d. fabrikens exteriör och figur med sina utbyggnader har bevarat väl sina kännetecknande drag och byggnaden har etablerat sig som del av stadsrummet i Borgå.

NTM-centralen anser det beklagligt att man har låtit byggnaden förfalla. Om byggnaden renoveras är osäkert och när den står tom fortsätter förfallandet. Ifall man inte hittar bruk för byggnaden och inte med säkerhet kan renovera den så, att den blir sund och trygg, finns det inget hinder för undantag från skyddsbestämmelsen.

Borgå museum beklagar också mycket byggnadens tillstånd. Museet anser att renoveringsgraden för industribyggnaden kommer ändå att vara så omfattande att det är bara lite ursprungliga konstruktioner som blir kvar. Med beaktande av den behövliga renoveringen anser Borgå museum att man kan göra undantag från skyddsbestämmelsen.

– Situationen är säkert för alla lite motstridig. I och med att Ånäshallen rivs försvinner en del av en bekant vy. När läget med Ånäshallen löses kan man planera markanvändningen i Sjötullsområdet från nya utgångspunkter, fortsätter stadsplaneringschef Dan Mollgren.