Hoppa till innehåll

Stadsutvecklingsnämndens beslut 10.10.2023

Porvoon kaupungin tunnus.

Nämnden gav beslut i anslutning till loven för Massax Oy:s krossområde

Stadsutvecklingsnämnden beslutade vid sitt möte ge Regionförvaltningsverket i Södra Finland ett utlåtande om Massax Oy:s ansökan om marktäkts- och miljötillstånd för Slåtlidens krossområde, som högsta förvaltningsdomstolen delvis återförvisade.

I sitt utlåtande tar nämnden ställning särskilt till omständigheter kring markanvändning, planläggning och faktorer som kan orsaka olägenheter för den framtida planläggningen.

Enligt stadsutvecklingsnämnden tar inte den kompletterade ansökan som Massax Oy lämnat in tillräckligt i beaktan Högsta förvaltningsdomstolens beslut i alla avseenden. Enligt utlåtande bör det lämnas tillräcklig med utrymme mellan järnvägsområdet och den norra ändan av vallen, så att byggandet av vallen inte försvårar planeringen av området. Dessutom påminner nämnden om att områdets framtida användning som förråds- och logistikområde i enlighet med ansökan förutsätter att delgeneralplanen för Sköldvik, Kullo och Mickelsböle framskrider och att en detaljplan utarbetas.

Tillstånds- och tillsynsnämnden i Borgå har i sitt utlåtande 26.9.2023 grundligt tagit ställning till om tillståndsprocessen motsvarar de motiveringar som Högsta domstolen tidigare lagt fram. Stadsutvecklingsnämnde hänvisar för denna del till tillstånds- och tillsynsnämndens utlåtande, och har inget att tillägga till den.

Ett eget utlåtande gavs om programmet för miljökonsekvensbedömning för ASM Kiviainespalvelu Oy:s projekt för jorddeponering och bergsbrytning av Kivimäki i Sibbo

Stadsutvecklingsnämnden beslutade ge ett utlåtande om programmet för miljökonsekvensbedömning för ASM Kiviainepalvelu Oy:s projekt för jorddeponering och bergsbrytning till Närings-, trafik- och miljöcentralen i Nyland.

Utlåtandet rör ASM Kiviainespalvelut Oy:s planer för mottagning och deponering av ren överskottsjord i Sibbo kommun. Ärendet behandlades även i Borgå, eftersom området ligger vid gränsen mellan Sibbo och Borgå. Enligt aktörens uppskattning kommer deponeringsverksamheten pågå i cirka 10 år. Innan jordmaterial tas emot är planen att bryta stenmaterial på området.

Stadsutvecklingsnämnden tog upp i sitt utlåtande hur arbetet med delgeneralplanen för Sköldvik, Kulle och Mickelsböle framskrider samt att naturinventeringen som är en av utgångsuppgifterna för delgeneralplanen är färdig. Nämnden anser det vara viktigt att man i bedömningen av effekter tar i beaktan både den planerade markanvändningen på området och effekterna för den lokalt värdefulla Mossakärssbäcken samt för grundvattenområdet som är viktigt för Mickelsböles vattenförsörjning.

Det är särskilt viktigt att reda ut projektets effekter för naturen, landskapet och trafiken också ur Borgå stads synvinkel. Dessutom bör programmet för bedömning beskriva de sammantagna konsekvenserna av ASM Kiviainepalvelu Oy:s brytning och andra projekt på området. Massax Oy:s brytningsprojekt medför sammantagna konsekvenser på Borgå stads sida.

Övriga ärenden

Nämndens övriga beslut var i överensstämmelse med föredragningen samt enhälliga.