Hoppa till innehåll

Stadsutvecklingsnämndens beslut 12.10.2021

Nämnden godkände avtalet om inledande av detaljplaneändringen med Teboil

Markägarens mål är att ändra användningsändamålet för tomten till boende med möjlighet till affärslokaler. Planläggningen omfattar också tomten norrut enligt den bifogade allmänna planen. Enligt den allmänna planen placeras det på tomten ett flervåningshus med 5 – 6 våningar och en affärslokal i stenfoten. Den gamla servicestationen anvisas för parkering och lagring. Nybyggandet placeras vid Mannerheimgatan och Brunnsgatan och bildar ett enhetligt hörn i kvarteret.

Seppo Ijäs, Silja Metsola och Jarmo Grönmanin lämnade en protokollsanteckning om att lägga fram och till beslutsfattande två olika utkast gällande Teboilbyggnaden. Ett alternativ, där Teboilbyggnaden syns från Mannerheimgatan och ett alternativ där byggnaden inte syns. 

Mika Varpio lämnade en protokollsanteckning om att i detaljplanen beakta funkisbyggnaden Teboil samt att relatera byggnadernas våningstal i förhållande till byggnaderna närheten.  

Nämnden beslutade att detaljplanen för terminalen i Östermalm tas upp till behandling

I och med utredningen om utvecklingen av kollektivtrafiken och detaljplanearbetet för torget har det kommit fram att det behövs en depåliknande terminal i staden för att stöda ökningen av busstrafiken och eltrafiken.
Nämnden beslutade att stadsplaneringen kan fortsätta beredningen av detaljplaneändringen.
Silja Metsola lämnade en protokollsanteckning om att undersöka placering av terminalen i Kungsporten. Jarmo Grönman, Seppo Ijäs ja Ilkka Luusua höll med.

Övriga ärenden

De övriga nämndebesluten överensstämde med beredningen och var enhälliga.