Hoppa till innehåll

Tillstånds- och tillsynsnämndens beslut 24.10.2023

Porvoon kaupungin tunnus.

Revidering av byggnadsordning

I Borgå stad gäller den byggnadsordning som godkändes 12.12.2007. En revidering av byggnadsordningen har påbörjats eftersom bygglagen träder i kraft 1.1.2025. Byggnadsordningen måste förnyas så att den överensstämmer med bygglagen. I och med den nya lagen ändras bl.a. gränsen för tillståndsplikt. I den nya lagen har en del av byggnadsobjekt befriats från kravet på tillstånd. Den nya lagen ändrar också tillståndssystemet och definitionen av byggnad.

Tillstånds- och tillsynsnämnden beslutade att en revidering av byggnadsordningen påbörjades och att det därtill hörande programmet för deltagande och bedömning läggs fram offentligt.

Begäran om omprövning av beslut om åtgärdstillstånd

Byggnadsinspektör har 7.6.2023 beviljat åtgärdstillstånd genom beslutet 638-2023-339 § 312. Genom beslutet har beviljats ett åtgärdstillstånd för renovering av en brygga.

Omprövning har sökts i följande ärenden

  1. Bryggan borde göras mindre så att åtminstone fyra sidobommar avlägsnas från den sida som ligger på den fastighet som begär om omprövning.
  2. Projektet med bryggan hindrar ändringssökandena från att använda stranden på ett säkert sätt och från att genomföra deras egna planer för att bygga en brygga.
  3. Den sökande besatt inte byggplatsen.
  4. Det har skett ett fel i hörandet av grannar och därför måste åtgärdstillståndet upphävas.
  5. Enligt den ändringssökande är projektet med bryggan så betydande att det förutsätter ett tillstånd enligt vattenlagen.
    Byggnadstillsynen anser att en brygga som installeras i enlighet med det beviljade åtgärdstillståndet inte hindrar det projekt med brygga som den ändringssökande planerar eller annan användning av den fastighet som hen äger. Den nya bryggan skiljer sig inte nämnvärt från den gamla bryggan som har rivits för att ge plats för en ny.
    Åtgärdstillståndet har kunnat beviljas med iakttagande av markanvändnings- och bygglagens bestämmelser om åtgärdstillstånd. I begärandena om omprövning har det inte förelagts sådana omständigheter enligt vilka beslutet borde upphävas. Det finns inte skäl att upphäva byggnadsinspektörens beslut med hänvisning till de ovan anförda motiveringarna.

Under behandlingen lade Elin Andersson fram följande ändringsförslag: på grund av oklarheterna kring antalet fullmakter som kommit till behandling upphäva nämnden beslutet 638-2023-339 § 312.
Tillstånds- och tillsynsnämnden godkände förslaget enhälligt.

Ansökan om bygglov, Sunivägen 307, Pellinge

Bygglov ansöks för byggande av en ny inkvarteringsbyggnad, en bastubyggnad och ett jordvärmesystem.

Föredragande gav följande ändrade beslutsförslag: Tillstånds- och tillsynsnämnden beslutar bevilja de ansökta byggloven enligt beslutsförslaget. Med samma beslut beviljas rätt att påbörja projektet mot säkerhet enligt 144 § MarkByggL.
Tillstånds- och tillsynsnämnden godkände förslaget enhälligt.

Rosk´n Roll Ab, ändring av verksamheten för materialcentret i Sköldvik och tillstånd att få inleda verksamheten ESAVI/26774/2023, utlåtande till Regionförvaltningsverket i Södra Finland

Rosk´n Roll Oy Ab söker ändring i det gällande miljötillståndet för materialcentret i Sköldvik. Ändringarna gäller omlastning av behandlat blandavfall och ökning av den maximala lagringsvolymen för nyttoavfall. Bolaget ansöker om en mottagningsvolym på 90 000 t/a för behandlat blandavfall och om en maximal lagringsvolym på 600 t. Omlastningen av behandlat blandavfall innehåller inte krossning eller sortering av avfall. Tillstånd söks för ökning av den maximala lagringsvolymen för nyttoavfall från nuvarande 1900 ton till 7 000 ton per år. Ändring söks inte för mottagningsvolymen för nyttoavfall eller för avfallsfraktioner. Dessutom söker sökanden ändring i tillståndsbestämmelser som gäller mottagning av avfall, golvkonstruktioner i behandlingshallen, lagring på fältet och garantier.

Tillstånds- och tillsynsnämnden beslutade ge Regionförvaltningsverket i Södra Finland sitt utlåtande enligt bilagan om ärende ESAVI/26774/2023 som gäller ändringen av verksamheten för Rosk´n Roll Ab:s materialcenter i Sköldvik och tillstånd att få inleda verksamheten.

Beslut om ändring av tillståndsvillkoret 2 i miljötillståndet för Skaftkärrs förbehandlings- och mellanlagringsområde

Byggnads- och miljönämnden i Borgå stad har vid sitt möte 6.10.2015 § 117 beviljat Borgå stads kommunteknik miljötillstånd för mellanlagring och förbehandling av sten-, trä- och marksubstanser samt för användning av marksubstanser vid byggandet av en bullervall i Skaftkärrområdet.
Borgå stads stadsinfra har lämnat in en ansökan till Borgå stads miljövårdsmyndighet om ändring av miljötillståndet beträffande tillståndsvillkoret 2.

Tillstånds- och tillsynsnämnden beslutade godkänna ändringen av tillståndsvillkoret 2 i miljötillståndet för Skaftkärrs förbehandlings- och mellanlagringsområde i Borgå stad enligt bilagan.

Övriga ärenden

Nämndens övriga beslut var likaså i överensstämmelse med föredragningen samt enhälliga.