Hoppa till innehåll

Toukka-akka (Larvkäringen): Monolog och författarens ord

Författaren Selja Ahava och skådespelaren Petriikka Pohjanheimo uppträder på Borgå huvudbibliotek torsdagen den 31 mars kl. 17.30.

Pohjanheimo framför en dramatiserad monolog ur Ahavas roman Nainen joka rakasti hyönteisiä. Som inledning berättar Ahava om bakgrunden till sin bok samt om personen Maria Sibylla Merian (1647–1717). Efter föreställningen finns det tid för diskussion med publiken.

Monologen, som hämtar sin inspiration från berättelsen om naturforskaren och konstnären Maria Sibylla Merian, visar upp en Maria som iakttar insekter och via sina observationer begrundar livets begynnelse, slut och föränderlighet. Hur förändras förhållandet till kunskap och det okända, Gud och naturen när århundraden följer på varandra och Maria bara fortsätter med sitt liv?

Maria Sibylla Merian föddes i Tyskland och gav under sin levnadstid ut flera böcker om insekter och framför allt fjärilar, men hon kunde inte latin som var det språk som användes inom vetenskapen. Hon var den första att dokumentera de fyra stadierna i fjärilens metamorfos och var därmed med om att krossa den rådande uppfattningen om insekternas jungfrufödsel.

Liksom i Ahavas roman går monologens Maria igenom en metamorfos, och av den Maria som lever århundrade efter århundrade växer ett vittne till en omvälvning av den västerländska världsbilden.

Toukka-akka är också en del av kampanjen Ekofasta. Ekofasta är Evangelisk-lutherska kyrkans fastekampanj där man uppmanar finländarna att påskfasta och uppmuntrar till måtta och ansvarsfullhet. Målet är att stärka vår relation till naturen på ett sätt som bidrar till att dämpa klimatförändringen. Temat för år 2022 är skogsrelationer av många de slag. Skogen kallar oss till att skydda, vandra, njuta, stilla oss och få nya krafter samt att iaktta larver och andra små och stora djur. Den landsomfattande Ekofastan har genomförts sedan år 2012.

Selja Ahava är författare och bosatt i Borgå. Hon har gett ut fyra romaner. När saker faller från skyn (Taivaalta tippuvat asiat, 2015) vann EU:s litteraturpris och var också kandidat till Finlandiapriset. Nainen joka rakasti hyönteisiä (2020) var kandidat till Runebergspriset och förlänades medaljen Kiitos kirjasta. Ahavas böcker finns översatta till 26 språk.

Petriikka Pohjanheimo är frilansskådespelare och sångerska bosatt i Helsingfors. Hon har uppträtt så väl i Helsingfors som på annat håll i Finland på scener till både fria teatrar och stadsteatrar. I sitt arbete är hon främst intresserad av teman i anknytning till minoriteters rättigheter och jämlikhet.

Evenemanget ordnas i samarbete med finska församlingen i Borgå. Programmet är på finska och det kan även följas på bibliotekets Facebook Live, där det kan ses under två veckors tid.