Hoppa till innehåll

Trädgårdsarkeologisk utredning påbörjats i trädgården till J. L. Runebergs hem

Det ska göras en arkeologisk utredning i hemmuseets trädgård där man utforskar trädgården, tar jordprover och undersöker växtrester därifrån. Projektet genomförs i samarbete med Muuritutkimus Oy och med Senatfastigheter som beställare.

Kaivauksia Runebergin puutarhassa.

Runebergs hemträdgård är i Finland en unik historisk stadsträdgård från mitten av 1800-talet. Det område där Finlands äldsta hemmuseum ligger har en odlingshistoria som sträcker sig över flera århundraden, också redan före makarna Runebergs tid. Borgå museum och Borgå stadsplaneringsavdelning har tillsammans med museiträdgårdsmästaren, FM Aaja Peura funnit tecken på att det allra senast på 1700-talet fanns trädgårdstäppor på området. Man hade på 1700-talet inrättat en botanisk trädgård vid Borgå gymnasium, varigenom nejden fick helt nya växtarter. Den sällsynta Douglashagtornen växte på gården till Runebergs hem redan innan fastigheten uppfördes.

Genom arkeologisk och arkeobotanisk forskning hoppas arbetsgruppen få fram mera kunskap om ställets historia. Jämfört med till exempel Sverige har det gjorts tämligen få trädgårdsarkeologiska undersökningar i Finland. I höst gör man en utredning av motsvarande slag bland annat vid hemmuseet Linnés Hammarby i Sverige.

För utgrävningarna svarar Muuritutkimus Oy med HuK Elisabeth Ahola, FM Lauretta Suomi och museiträdgårdsmästaren, FM Aaja Peura som utförare. Peura var med i hemmuseets forskningsgrupp på 2010-talet och utarbetade skötselplanen för dess trädgård och rumsväxter. FD Mia Lempiäinen-Avci från Åbo universitet svarar för analysen av växtrester. I samarbetsgruppen för projektet sitter arkeolog Riikka Mustonen och amanuens Susanna Widjeskog, bägge från Borgå museum, samt Runebergs hemmuseums museiträdgårdsmästare, AFD Josef Rauh och Borgå stads ansvariga trädgårdsmästare Inkeri Tarkiainen. Forskningsresultat är att vänta om cirka ett år.